Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is een spaarpolis?

Bij veel hypotheekvormen spaar je voor de aflossing via een spaarpolis, ook wel spaarverzekering of kapitaalverzekering genoemd. Als je een ander huis koopt, moet je moeten beslissen wat je hiermee doet. Dit staat los van de vraag of je de voorwaarden van je hypotheek 'meeverhuist' of een nieuwe hypotheek afsluit.

Verschillende regels
De spaarpolis is een populaire spaarvorm, bijvoorbeeld voor de aflossing van je hypotheek. Het is een manier van belastingvrij sparen, met bepaalde fiscale spelregels. Deze zijn de afgelopen jaren wel gewijzigd, meerdere keren zelfs. Hierdoor is er een verschil ontstaan tussen polissen van vóór 14 september 1999 en daarna. Voor polissen van vóór 1992 gelden weer andere regels.

Persoonlijke situatie
Door deze verschillende regels, is er geen eenduidig advies te geven over wat je met je spaarpolis moet doen als je gaat verhuizen. Je kunt:

  • je polis meeverhuizen
  • de waarde overdragen naar een nieuwe polis 
  • de polis afkopen of ergens anders voor gebruiken. 

Wat in jouw geval het beste is, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Bespreek het eens met een adviseur van De Hypotheker.

Meeverhuizen
Verhuis je de oude hypotheek mee, dan wordt automatisch ook je polis voortgezet. Je blijft immers bij dezelfde hypotheekverstrekker en houdt dezelfde hypotheekvorm. Maar ook als je een geheel nieuwe hypotheek afsluit bij dezelfde hypotheekverstrekker, kun je soms je polis 'meeverhuizen'.

Waardeoverdracht
Als je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekverstrekker, dan wordt er meestal een nieuwe polis opgemaakt. De waarde die je binnen de oude polis hebt opgenbouwd, kan vaak worden overgedragen naar de nieuwe. Deze polis begint dan met een startkapitaal ter grootte van de waarde van de oorsponkelijke polis. Zo verlies je geen opgebouwde waarde. Sluit je bij je oude hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheek af, dan wordt er vaak evengoed een nieuwe polis opgemaakt. In deze situatie kun je de waarde van je oude polis meestal ook mee laten nemen in de nieuwe polis.

Afkopen of anders besteden
Je kunt de polis van je oude hypotheek ook afkopen, maar dat heeft fiscale consequenties. Bovendien moet je afkoopkosten betalen. Afkoop is dus lang niet altijd voordelig, maar je gespaarde geld wordt wel beschikbaar.

Let op: polissen van vóór 14 september 1999 mogen ook los van een hypotheek worden voortgezet. Je kunt dan na een periode van minimaal 15 jaar een belastingvrij bedrag laten uitkeren voor een ander doel.