Spaarpolis

Tot 2013 kon je een spaarhypotheek afsluiten. Bij deze hypotheekvorm spaarde je voor de aflossing via een spaarpolis, ook wel spaarverzekering of kapitaalverzekering genoemd. Als je een ander huis koopt, moet je beslissen wat je hiermee doet. Dit staat los van de vraag of je de voorwaarden van je hypotheek 'meeverhuist' of een nieuwe hypotheek afsluit. 

De spaarpolis was een populaire spaarvorm voor de aflossing van je hypotheek. Vanaf 2013 kun je alleen nog een spaarhypotheek sluiten als je de lopende spaarpolis in de nieuwe hypotheek voortzet.

Persoonlijke situatie

Door de veranderende spelregels, is er geen eenduidig advies te geven over wat je met je spaarpolis moet doen als je gaat verhuizen. Je kunt:

  • Je polis meeverhuizen
    Verhuis je de oude hypotheekvoorwaarden mee, dan wordt meestal ook je polis voortgezet. Je blijft dan bij dezelfde hypotheekverstrekker en houdt dezelfde hypotheekvorm. Maar ook als je een hypotheek afsluit bij een andere hypotheekverstrekker, kun je soms je polis 'meeverhuizen'.

  • De waarde overdragen naar een nieuwe polis
    Als je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekverstrekker, dan wordt er meestal een nieuwe polis opgemaakt. De waarde die je binnen de oude polis hebt opgebouwd, moet worden overgedragen naar de nieuwe. Deze nieuwe polis begint dan met een startkapitaal ter grootte van de waarde van de oorsponkelijke polis en loopt even lang als de oorspronkelijke polis. Zo verlies je geen opgebouwde waarde. In dit geval is er sprake van een zogenaamde 'fiscaal geruisloze voortzetting'.
  • De polis afkopen en ergens anders voor gebruiken
    Je kunt de polis van je oude hypotheek ook afkopen, maar dat heeft mogelijk fiscale gevolgen. Afkoop is dus lang niet altijd voordelig, maar je gespaarde geld wordt wel beschikbaar.

Wat in jouw geval het beste is, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Bespreek het eens met een adviseur van De Hypotheker.

Let op: polissen van vóór 14 september 1999 mogen ook los van een hypotheek worden voortgezet.