Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is een spaarpolis?

Tot 2013 kon je een spaarhypotheek afsluiten. Bij deze hypotheekvorm spaarde je voor de aflossing via een spaarpolis, ook wel spaarverzekering of kapitaalverzekering genoemd. Als je een ander huis koopt, moet je beslissen wat je hiermee doet. Dit staat los van de vraag of je de voorwaarden van je hypotheek 'meeverhuist' of een nieuwe hypotheek afsluit. 

Verschillende regels

De spaarpolis was een populaire spaarvorm voor de aflossing van je hypotheek. Vanaf 2013 kun je alleen nog een spaarhypotheek sluiten als je de lopende spaarpolis in de nieuwe hypotheek voortzet.

Persoonlijke situatie

Door de veranderende spelregels, is er geen eenduidig advies te geven over wat je met je spaarpolis moet doen als je gaat verhuizen. Je kunt:

  • je polis meeverhuizen
  • de waarde overdragen naar een nieuwe polis 
  • de polis afkopen en ergens anders voor gebruiken. 

Wat in jouw geval het beste is, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Bespreek het eens met een adviseur van De Hypotheker.

Meeverhuizen

Verhuis je de oude hypotheekvoorwaarden mee, dan wordt meestal ook je polis voortgezet. Je blijft dan bij dezelfde hypotheekverstrekker en houdt dezelfde hypotheekvorm. Maar ook als je een hypotheek afsluit bij een andere hypotheekverstrekker, kun je soms je polis 'meeverhuizen'.

Waardeoverdracht

Als je een nieuwe hypotheek afsluit bij een andere hypotheekverstrekker, dan wordt er meestal een nieuwe polis opgemaakt. De waarde die je binnen de oude polis hebt opgebouwd, moet worden overgedragen naar de nieuwe. Deze nieuwe polis begint dan met een startkapitaal ter grootte van de waarde van de oorsponkelijke polis en loopt even lang als de oorspronkelijke polis. Zo verlies je geen opgebouwde waarde. In dit geval is er sprake van een zogenaamde 'fiscaal geruisloze voortzetting'.

Afkopen of anders besteden

Je kunt de polis van je oude hypotheek ook afkopen, maar dat heeft mogelijk fiscale gevolgen. Afkoop is dus lang niet altijd voordelig, maar je gespaarde geld wordt wel beschikbaar.

Let op: polissen van vóór 14 september 1999 mogen ook los van een hypotheek worden voortgezet.

 

Een volgende woning op het oog? Weet wat er met je huidige hypotheek mogelijk is.

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek en je volgende huis.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak