Bedrijfshypotheek of zakelijke hypotheek

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om vastgoed aan te kopen. Het gaat daarbij om een bedrijfspand, waar de onderneming gevestigd is. Er zijn verschillende mogelijkheden om een hypotheek op een bedrijfspand te verkrijgen. Je kunt daarvoor naar een handelsbank of een gespecialiseerde hypotheekbank in vastgoedfinanciering. Een bedrijfspand via De Hypotheker financieren is helaas niet mogelijk. Bij ons kun je dus geen bedrijfshypotheek af- of oversluiten.

De verstrekkingsnormen voor een bedrijfshypotheek zijn beperkt, zo komt een aflossingsvrije hypotheek nauwelijks meer voor. Dit komt vooral doordat de afschrijving op bedrijfspanden hoog is door intensief gebruik, waardoor er meer risico voor de bank is. De meeste banken verstrekken daarom een bedrijfshypotheek die in 20 tot 25 jaar dient te worden afgelost. Deze termijn is korter dan de termijn voor een woninghypotheek (meestal 30 jaar).

Eigen inbreng

Wil je een hypotheek afsluiten op een bedrijfspand, dan moet je er rekening mee houden dat je minimaal 30% van de marktwaarde als eigen inleg moet inbrengen.

Voorbeeld:

Je wilt een bedrijfspand van € 300.000,- kopen. Voor de financiering moet je € 90.000,- aan eigen middelen inleggen.