Generatiehypotheek

Een generatiehypotheek kan een oplossing zijn voor starters op de woningmarkt die hun droomhuis zelf (nog) niet kunnen bekostigen. Veel starters hebben dit probleem: ze verdienen in de eerste jaren van hun carrière nog niet genoeg om de benodigde hypotheek te kunnen krijgen, of hebben nog niet het stabiele inkomen dat nodig is voor de verkrijging van een hypotheek. Waarom zou je niet de hulp van je familie inschakelen, als ze daar bereid toe zijn?

Hoe werkt een generatiehypotheek?

Bij een generatiehypotheek kunnen ouders of grootouders hun kind financieel bijstaan bij het afsluiten van een hypotheek. Ouders of grootouders tekenen voor het gedeelte van de hypotheek dat het kind niet zelfstandig kan dragen. Het inkomen van de (groot)ouders wordt getoetst, om zeker te weten dat dit voldoende is om de lasten van de lening waarvoor ze tekenen te dragen. Het kind blijft in eerste instantie verantwoordelijk voor het betalen van de maandlasten van de hypotheek. Als het je niet lukt om de lasten van de lening alleen te betalen, dan zal de hypotheekverstrekker verlangen dat de (groot)ouders ook daadwerkelijk gaan meebetalen.

Wanneer het inkomen van het kind voldoende is gestegen om de hypotheek volledig zelf te dragen, wordt de hypotheek aangepast en alleen op naam van het kind gezet. De hypotheekverstrekker beoordeelt de mogelijkheid tot aanpassing van de hypotheek op basis van de op dat moment geldende wettelijke regels en acceptatiecriteria. Mede hierdoor is er vooraf geen zekerheid te geven over de periode dat het noodzakelijk is dat de (groot)ouders aan de hypotheek verbonden blijven.

Let op: een generatiehypotheek is iets anders dan een familiehypotheek. Bij een familiehypotheek leen je geld van je ouders of andere familieleden om een huis te kopen.

Het kiezen van de juiste hypotheekvorm

Welke constructie je ook kiest, als je samen met je ouders de financiering van je huis aangaat, wil je natuurlijk je zaken tot in de puntjes geregeld hebben. Daarbij is de keuze voor de juiste hypotheekvorm erg belangrijk. De generatiehypotheek is beperkt verkrijgbaar bij geldverstrekkers.

Ga je voor een annuïteiten- of een lineaire hypotheek

Maak een afspraak voor meer informatie

Als je familie je wil helpen met het financieren van je huis, is het goed om heldere afspraken te maken. Wat betekent dit alles voor jouw financiële situatie, en die van je familie? Een adviseur van De Hypotheker helpt je graag een overzichtelijke situatie te creëren. We helpen je de beste hypotheek te kiezen, en heldere afspraken te maken met alle betrokken partijen.

Maak voor meer informatie over een generatiehypotheek een afspraak met een adviseur bij jou in de buurt, of stel een vraag via ons contactformulier.

Afspraak maken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.