Blog Blog

5 interessante feitjes over de Starterslening

Met een Starterslening kun je als koopstarter nét dat beetje extra lenen om jouw droomhuis te bemachtigen. Het Kadaster onderzocht het effect van de Starterslening en kenmerken van de huizenkopers die gebruik maken van deze lening. Hieronder vind je vijf interessante weetjes over de Starterslening uit het onderzoek. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/03/2023
Hypotheker8899

1. Kopers met een Starterslening kopen jonger een woning

De gemiddelde leeftijd van huizenkopers met een starterslening is 27 jaar. Eerste huizenkopers zonder starterslening zijn gemiddeld 31 jaar.

2. Kopers met een Starterslening kopen goedkopere woningen

Huizenkopers met een Starterslening kopen gemiddeld genomen goedkopere huizen dan kopers zonder de lening. Het verschil ligt rond de € 25.000. Mogelijk hangt dit verschil samen met lokaal woonbeleid om de Starterslening uitsluitend beschikbaar te stellen voor woningen met een maximale koopprijs lager dan de de NHG-grens.

3. Drie procent van de huizen wordt gekocht met een Starterslening

Vanaf 2016 wordt zo'n 3 procent van alle huizen die via Funda verkocht worden gefinancierd met Starterslening. Als je alleen de woningen met prijzen onder de NHG-grens in beschouwing neemt (de grens die door veel gemeenten voor de Starterslening wordt gesteld), dan gaat het om 8 procent van de woningen. 

4. Kopers met een Starterslening kopen kleinere huizen en vaker appartementen

Mensen die gebruik maken van de Starterslening kopen relatief vaker kleinere woningen. Zij kopen het vaakst woningen gebouwd tussen 1960 en 1979. Ook kopen ze iets vaker appartementen en tussenwoningen, terwijl kopers zonder Starterslening juist vaker de duurdere hoekwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen kopen. 

5. De Starterslening heeft geen prijsopdrijvend effect

Het Kadaster deed ook onderzoek naar het effect van de Starterslening op de huizenprijzen. Uit dit onderzoek bleek dat er geen prijseffect zichtbaar is. Koopstarters met Starterslening betalen niet meer dan andere kopers voor een vergelijkbare woning. De leningvoorwaarden beperken hen namelijk om hoger te bieden.

Daarnaast is er ook geen indirect prijseffect: als er in een buurt een jaar eerder veel aankopen zijn gedaan met Startersleningen, dan heeft dat geen effect op de koopsom die kopers in die buurt betalen. De groep starters met Starterslening is hiervoor te klein. 

Is een Starterslening iets voor jou?

Ben je benieuwd of de Starterslening iets voor jou is en of je hiervoor in aanmerking komt. Lees dan snel meer over de Starterslening.

Verder lezen over de Starterslening