Blog Blog

5 tips voor de voorjaarsschoonmaak

Het voorjaar is de perfecte tijd om je huis eens flink onder handen te nemen en grondig schoon te maken. Na een lange winter veel tijd binnen te hebben doorgebracht, kan een grote schoonmaakbeurt je helpen om je huis weer fris en opgeruimd te laten voelen. Maar waar begin je precies? In dit artikel delen we vijf tips voor een effectieve voorjaarsschoonmaak in huis. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 18/04/2023
Istock 1278632179

1. Maak een plan van aanpak

Begin met het opstellen van een plan van aanpak. Maak een lijst van de ruimtes die je wilt schoonmaken en stel prioriteiten. Verdeel de taken over meerdere dagen om te voorkomen dat je jezelf overweldigt. Maak ook een lijst van de schoonmaakbenodigdheden die je nodig hebt, zodat je alles bij de hand hebt als je begint.

2. Begin met opruimen

Voordat je begint met schoonmaken, ruim je op. Doe dit kamer voor kamer en berg spullen op waar ze thuishoren. Zorg ervoor dat je de dingen die je niet meer nodig hebt, wegdoet of doneert. Dit helpt bij het creëren van een meer georganiseerde en overzichtelijke ruimte.

3. Werk van boven naar beneden

Als je begint met schoonmaken, begin dan van boven naar beneden. Begin bijvoorbeeld met het afstoffen van de plafonds en lampen, daarna de muren, vensterbanken, tafels en eindig met het stofzuigen van de vloeren. Hiermee voorkom je dat er stof en vuil opnieuw op de schone delen van de ruimte terechtkomt.

4. Werk grondig

Maak grondig schoon door de hoeken, nissen en andere moeilijk bereikbare plekken niet over te slaan. Reinig ook de bekleding van de bank, de gordijnen en andere stoffen oppervlakken. Dit vermindert de hoeveelheid stof en allergenen in huis.

5. Onderhoud

Zorg dat je de schoongemaakte ruimtes goed onderhoudt. Maak er een gewoonte van om regelmatig te stofzuigen, af te stoffen en schoon te maken. Dit helpt om de ruimtes schoon en fris te houden en vermindert de noodzaak van een grote voorjaarsschoonmaak in de toekomst.