Blog Blog

De lente staat voor de deur! Is dit hét moment om zonnepanelen aan te schaffen?

De lente staat officieel voor de deur en de zonnige dagen die daarmee gepaard gaan maken natuurlijk heel Nederland blij. Maar er is één groep die extra uitkijkt naar dit seizoen: eigenaren van zonnepanelen. De lente is namelijk de meest gunstige periode van het jaar om zelf zonne-energie op te wekken. Hieronder leggen we uit waarom, zodat je er nog op tijd voor kan kiezen om dankzij zonnepanelen optimaal van dit seizoen te profiteren.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31/03/2022
Istock 957920566

In de lente leveren zonnepanelen de meeste energie op

De meeste mensen denken dat zonnepanelen in de zomer het meeste opleveren. Dat is eigenlijk heel logisch: in de zomer heb je de meeste zonuren en staat de zon op haar hoogst. Maar in de zomer kan het ook erg warm worden, waardoor zonnepanelen iets minder effectief zijn. Door hitte verliezen de zonnecellen vermogen en kunnen panelen de elektriciteit minder goed geleiden. Hierdoor kan er minder opgewekt worden. Zonnepanelen kunnen op een hete zomerdag tot wel 60 graden worden, terwijl ze het beste presteren bij een temperatuur rond de 25 graden. 

De lente, zo tussen april en juli, is daarom de meest ideale tijd voor zonnepanelen. De zon staat dan hoog, maar het is nog relatief koel met een briesje waardoor de zonnepanelen niet te warm worden. November, december en januari zijn de maanden met de minste opbrengst, omdat de zon dan het laagst staat.

Bewolkte dagen leveren meer rendement op dan zonnige dagen 

Ook dit feitje gaat tegen veel verwachtingen in: bij (lichte) bewolking leveren zonnepanelen meer zonne-energie op. De opbrengst kan tot wel 22% meer zijn dan bij dagen met een strakblauwe lucht. De oorzaak hiervan is dat stapelwolken veel licht weerkaatsen. Dan vangen zonnepanelen dus zowel het directe zonlicht, als het weerkaatste zonlicht door de wolken op. 

Hoge temperaturen en een felle zomerzon zijn dus geen vereisten voor een optimale werking van zonnepanelen. Dat maakt de Nederlandse lente bij uitstek geschikt voor zonne-energieproductie. Om deze reden kiezen veel mensen ervoor om al in de winter zonnepanelen aan te schaffen. Zo zijn ze ruim op tijd om te profiteren van de piekproductie van zonnepanelen in de lente en de zomer. 

Zonnepanelen en je hypotheek

Als je nu zonnepanelen aanschaft, heb je nog genoeg tijd om van de beste maanden te profiteren. Zonnepanelen zijn een van de beste manieren om je huis te verduurzamen en een hele goede investering om de waarde van je huis te verhogen. Je bespaart er namelijk honderden euro’s per jaar mee op je energierekening, waardoor je huis extra interessant wordt mocht je deze ooit in de verkoop zetten. 

Niet genoeg financiële middelen om zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het mogelijk om hulp te krijgen bij je financiering. Denk bijvoorbeeld aan subsidies van de gemeente of aan het verhogen van je bestaande hypotheek.

Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs voor meer informatie.