Blog Blog

Dit verwachten we komende jaren van de huizenmarkt

Het is nu een gekkenhuis op de huizenmarkt, daar is iedereen het wel over eens. Maar wat kunnen we de komende jaren verwachten? Hypotheekadviseur Edwin geeft zijn visie.

Renee Lamboo | Porterenee.nl Renee schrijft bespaar- en spaartips en bespreekt samen met onze adviseurs hoe je hypotheek hier betrekking op heeft.
Edwin van Weenen | Hypotheekadviseur Edwin is hypotheekadviseur bij De Hypotheker in Capelle a/d IJssel. Hij ziet het als zijn taak om de wensen van de klant te inventariseren en te vertalen in een voor de klant passend advies.
Leestijd: 10 min
Laatste update: 4-9-2021

Hypotheekadviseur Edwin van Weenen ziet dat starters het moeilijk hebben op de woningmarkt: “Het is een lastige markt voor mensen die hun eerste huis gaan kopen. In veel gevallen moet je zelf veel geld gespaard hebben, ouders hebben die kunnen en willen bijspringen of in aanmerking komen voor een starterslening. Maar ook zonder dit zijn er heus nog mogelijkheden. We helpen nog elke week starters aan een eerste woning.” Ook voor doorstromers zijn er flinke uitdagingen, zegt Edwin: “Je kunt nu met winst verkopen, maar het nieuwe huis dat je koopt is ook hoog geprijsd. Dus ook in die categorie zie je dat mensen niet altijd de beweging kunnen maken die ze graag willen maken.”

Glazen bol

Vragen over de toekomst krijgt Edwin, hypotheekadviseur bij De Hypotheker in Capelle aan den IJssel vaak: “De huizenprijzen zijn de laatste jaren extreem hard gestegen. Zoiets heb ik in al mijn jaren als adviseur nog nooit gezien. En ook de bedragen waarmee overboden wordt, zijn uniek. Steeds meer mensen vragen zich af: wat gaat de toekomst ons brengen? Dalen de prijzen straks weer en ben ik een deel van mijn inleg kwijt? Of gaat het nog verder omhoog? Mensen willen dat ook weten om te bepalen welke keuze ze het beste kunnen maken.”

Maar ja, ook een ervaren hypotheekadviseur als Edwin kan niet in een glazen bol kijken: “Dat zou in mijn functie wel heel handig zijn, maar helaas. Ik kan me alleen baseren op wat ik om me heen zie, op onderzoeken die gedaan worden en verwachtingen van bijvoorbeeld economen.” Hij gelooft niet dat de huizenprijzen de komende jaren opeens hard zullen dalen: “Dan zou er eerst iets moeten gebeuren waardoor die beweging ontstaat en dat zie ik nog niet. De vraag naar woning blijft groot, het aanbod blijft klein. Dat zorgt ervoor dat prijzen hoog blijven.”

Lage rente

Ook de lage rente speelt een belangrijke rol: “Doordat de hypotheekrente al jaren extreem laag is, kunnen mensen de maandlasten van dat dure huis goed dragen. Als die rente zou gaan stijgen, verandert dat. Waar 4 ton nu bijvoorbeeld te dragen is voor een gezin, omdat ze maar zo’n 1% rente betalen, wordt dat anders wanneer de rente naar bijvoorbeeld 2% of 3% zou gaan. Maar die rentestijging verwacht ik ook de komende jaren nog niet.”

Edwin verwacht zelfs dat de stijging van de huizenprijzen voorlopig doorzet: “Zeker in 2021 nog, al gaat het niet meer zo hard als in de afgelopen jaren. In 2022 zal het iets afvlakken, maar naar mijn verwachting zeker nog niet dalen. Zeker bij woningen tot 4 ton, verwacht ik niet dat ze snel weer terug gaan naar het oude prijsniveau. Een huis dat nu 400.000 euro waard is, zal echt voorlopig niet terug gaan naar de 2,5 ton die er 15 jaar geleden voor betaald werd. Zo’n extreme vrije val hoeven we niet te vrezen, zeker niet in die prijsklasse.”

Toch: de prijzen zullen ooit normaliseren. Hoe bereid je je daar nu als koper al op voor? “Ik zou er niet op gaan wachten, want ik verwacht het voorlopig echt niet. Als je nu een huis koopt, met de huidige lage rente, kun je die voor 30 jaar vastzetten. Dat zien we ook veel gebeuren bij ons op kantoor. Mensen willen zekerheid. Wanneer je daarvoor kiest, weet je voor de komende 30 jaar waar je aan toe bent en zit je goed. Je kent je maandlasten en die veranderen ook niet wanneer de woningprijzen dalen of stijgen.” Het enige moment waarop je daar dan mee van doen krijgt, is wanneer je je huis zou willen of moeten verkopen: “Maar doordat mensen hun huis nu verplicht aflossen, zal ook dat een minder groot probleem zijn dan 10 jaar geleden. Je hebt een deel van je hypotheek al afgelost, dus is de kans dat je met schuld verkoopt niet zo heel groot. Dat is wel een fijn idee.”

Hypotheker certificaat

Edwin snapt dat potentiële kopers nerveus worden van deze huizenmarkt: “Er ligt veel druk op, omdat er tig kopers op één huis azen. Dat kan ervoor zorgen dat mensen overhaaste beslissingen nemen.” Toch: je koopt geen nieuwe bank, maar een huis van een paar ton, dus zegt Edwin: “Blijf goed nadenken en blijf rekenen. Het liefst samen met een goede hypotheekadviseur, die je ook mogelijkheden en opties aan kan dragen die jij misschien zelf nog niet kende. Wij bieden bijvoorbeeld het Hypotheker Certificaat aan. Hierop staat wat je maximaal kunt lenen en dat kun je laten zien aan de verkoopmakelaar. Zo weet hij of zij meteen: dat zit dus wel goed. Dat helpt weer om ertussen te kopen als je een huis wilt kopen. Als het dan lukt, weet je ook zeker dat je een hypotheek hebt die past, nu en in de toekomst.”


Dit artikel is geschreven door Renee Lamboo van Porterenee.nl