Blog Blog

Zo worden kijkers verliefd op jouw huis

Nu de woningmarkt weer enigszins is afgekoeld, staan de kopers lang niet meer voor iedere woning in de rij. Een goede indruk maken tijdens een bezichtiging is daarom extra belangrijk. Met deze tips kunnen kijkers niet om jouw huis heen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/09/2023
Zo worden kijkers verliefd op jouw huis

Zorg voor een fris huis

We beginnen met een open deur, maar wel een belangrijke. Je huis moet voor een bezichtiging spik en span zijn. Natuurlijk haal je voordat er mensen komen kijken nog een keer een stofzuiger door je woning. Hoe schoon of vies een huis is, draagt heel erg bij aan de indruk die mensen krijgen van een huis. Bewust of onbewust. Ga daarom extra grondig in de weer met stofzuiger, dweil en doekjes. Beter een poetsbeurt te veel dan een te weinig.

Vergeet ook niet om plekken die de kijkers misschien opentrekken - zoals de koelkast, vaatwasser, oven, badkamermeubel en inbouwkasten - mee te nemen. Het is niet prettig als jouw vieze ontbijtspullen nog in de vaatwasser staan of je halve pizza van de vorige dag nog in de koelkast ligt. Wil je ’s ochtends voor de bezichtiging nog even douchen? Zorg dat de badkamer goed wordt gelucht en trek de douche goed droog.

Ruim ook losse spullen op

Overal waar gewoond wordt, zijn rondslingerende spullen te vinden. Van telefoonladers en speelgoed tot kranten en tijdschriften. Helemaal niet erg en normaal gesproken alleen maar gezellig. Tijdens een bezichtiging is het alleen beter om deze spullen zoveel mogelijk op te bergen. Ze leiden namelijk alleen maar af van waar het echt om draait: je huis. Stop daarom het speelgoed van de kinderen en alle telefoonladers in een dichte kast, zorg voor een lege of bijna lege kapstok en haal de shampooflessen uit de douche. Heb je veel kranten en tijdschriften in huis? Leg deze eventueel in een mooie tijdschriftenbak.

Houd de oprit vrij

Heeft jouw huis een eigen oprit en ben je tijdens de bezichtiging niet met de auto weg? Parkeer hem dan even op een parkeerplek in de buurt. Voor kijkers is het fijn als ze tijdens een bezichtiging een gevoel van thuiskomen hebben. Iets kleins als alvast voor de deur van hun potentiële nieuwe huis parkeren kan helpen om dat gevoel te creëren.

Een beetje groen kan wonderen doen

Ook binnenshuis is het fijn als kijkers zich snel thuisvoelen. Dat je huis opgeruimd moet zijn betekent dan ook niet dat het steriel moet zijn. Bloemen en planten zijn een leuke en makkelijke manier om een gezellige en leefbare sfeer te creëren. Plaats daarom gerust een bosje frisse bloemen op tafel of zet een mooie kamerplant in de woonkamer. Heb je een kleinere woonkamer? Let er dan wel op dat de ruimte door de plant(en) niet nog kleiner gaat ogen.

Zorg voor zoveel mogelijk licht(inval)

Onze indruk van een woning is vaak positiever als de ruimtes lekker licht ogen. Voldoende lichtinval is daarom erg belangrijk als er mensen komen kijken. Doe de gordijnen zo ver mogelijk open en rol de rolgordijnen helemaal op. Valt de bezichtiging op een grauwe en donkere dag? Dan komt er weinig licht van buiten naar binnen en helpt het om de lampen aan te zetten.

Doe kleine klusjes alvast zelf

Een huis verkoopt makkelijker als er weinig aan hoeft te gebeuren. Dat de kozijnen een lik verf kunnen gebruiken zal niet veel mensen afschrikken, maar hoe fijn is het als dit alvast gedaan is? Probeer daarom zoveel mogelijk klusjes die je zelf kunt doen voor de bezichtiging alvast te doen. Verwijder onkruid uit de tuin, plak loshangend behang even vast, druk loszittende plinten weer tegen de muur en geef eventuele afgebladderde verf een nieuwe laag.