Blog Blog

Wat is de beste tijd om een huis te verkopen?

Als je je huis wilt verkopen, dan wil je natuurlijk dat dit zo veel mogelijk oplevert. Veel verkopers vragen zich dan ook af: wat is de beste tijd of periode om mijn huis te verkopen? In dit artikel lees je het antwoord.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 05/05/2023
J8a2598 Social Media

Beste seizoen

Soms heb je haast met het verkopen van je woning, bijvoorbeeld omdat je al een nieuw huis hebt gekocht. Maar als je iets meer tijd hebt, dan kan het de moeite waard zijn om rekening te houden met het seizoen waarin je je huis te koop zet.

Van de vier seizoenen is de lente vaak een mooi moment om je huis te koop te zetten. Veel mensen gaan op zoek naar een nieuw huis als het weer warmer wordt en de dagen langer. In de lente bloeien de tuinen en zien huizen er over het algemeen aantrekkelijker uit.

In de winter kan het lastiger zijn om je huis te verkopen, omdat mensen bij slecht weer en korte dagen minder zin hebben om te verhuizen. Ook de zomervakantie en de kerstvakantie zijn niet zo gunstig, omdat veel mensen op vakantie of met andere dingen bezig zijn.

Economische situatie

Als je niet zo’n haast hebt met het verkopen van je woning, dan kun je ook rekening houden met de economie en de hoogte van de hypotheekrente. Als de economie goed draait en de rentestanden laag zijn, zijn er over het algemeen meer kopers op de markt. Dit kan leiden tot hogere prijzen en een snellere verkoop van je huis.

Kan ik nu dan wel mijn huis verkopen?

Op dit moment gaat het economisch minder goed en zijn de rentestanden een stuk hoger dan een jaar geleden. Maar omdat er nog steeds schaarste is op de woningmarkt, worden woningen over het algemeen nog steeds relatief snel verkocht. Wel is het zo dat er minder wordt overboden en dat er gemiddeld minder kijkers op een woning af komen.

Twijfel je of dit het juiste moment is om je woning op de markt te zetten? Ga dan eens praten met een lokale verkoopmakelaar. De makelaar kan je adviseren over de beste tijd om je huis te verkopen in jouw regio en je helpen met de verkoopstrategie.