Blog Blog

Een huis kopen als expat in Nederland

De Ierse Neill (37) en Denise (41) hebben vorig jaar een huis in Den Haag gekocht met hulp van De Hypotheker Den Haag Stadhuis. In dit interview vertellen zij hoe het is om als expat in Nederland te wonen en er een huis te kopen. (Read the blog in English)

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 01/07/2020
Neill Denise

Hoe zijn jullie in Nederland terecht gekomen?

We verhuisden in 2013 vanuit Spanje naar Maastricht omdat we beiden een baan kregen aan de Universiteit van Maastricht. Destijds hadden we één dochter, Laia, die toen één jaar was. In 2015 werd onze zoon Seán geboren en kochten we ons eerste eigen huis in Maastricht.

Waarom zijn jullie verhuisd van Maastricht naar Den Haag?

Toen Neill in 2019 een baan kreeg als developer bij de TU Delft, hebben we een huis gekocht in Den Haag. We vinden het heerlijk om in Den Haag te wonen, vooral vanwege de nabijheid van het strand. In Ierland hebben we ook altijd aan de kust gewoond: Neill houdt van surfen en Denise van hardlopen op het strand.

Wat voor huis hebben jullie gekocht in Den Haag?

Een prachtig honderd jaar oud herenhuis in het Zeeheldenkwartier. Het is ruim genoeg maar voelt toch knus. We werken veel vanuit huis en daar is deze woning ideaal voor omdat we ieder een eigen werkplek hebben.

Hoe zijn jullie bij De Hypotheker terecht gekomen en wat vonden jullie van de dienstverlening?

Via Google kwam ik terecht bij Frank van de Rijzen, adviseur bij De Hypotheker Den Haag Stadhuis. Tijdens het intakegesprek hadden we direct een goed gevoel bij Frank. We zijn tijdens het hele proces goed geadviseerd en vriendelijk en professioneel te woord gestaan. Frank heeft een hele goede deal voor ons geregeld en we vertellen onze vrienden nog steeds over de hoge kwaliteit van zijn hypotheekadvies.

Was het regelen van een hypotheek als expat stressvol?

Toen we ons eerste huis kochten in 2015 maakten we geen gebruik van een hypotheekadviseur en was het best stressvol. Maar deze keer nam De Hypotheker het werk voor ons uit handen en was het een vrij relaxte ervaring. Ik zou De Hypotheker dan ook zeker aanraden aan andere expats: het maakt je leven echt makkelijker en de service is uitstekend.

Wat vinden jullie fijn aan het wonen in Nederland?

Er hangt hier een internationale ‘vibe’ en de balans tussen werk en privé is hier erg goed. Omdat de meeste mensen in het bedrijfsleven goed Engels spreken is het een aantrekkelijke plek voor expats. Daarnaast is Nederland een goedkoop land (in vergelijking met Ierland) en over het algemeen zijn mensen tolerant.

Wat vinden jullie minder prettig aan Nederland?

Soms zijn er culturele verschillen die problemen kunnen veroorzaken. Als je iets verkeerd hebt gedaan, zoals je auto of fiets verkeerd parkeren, dan zijn Nederlanders erg direct. In Ierland reageren de mensen daar wat discreter op. Soms zijn Nederlanders zo direct dat het op ons brutaal over komt. Directheid heeft echter ook zijn voordelen en over het algemeen zijn de mensen vriendelijk.

Zijn jullie van plan nog lang in Nederland te wonen?

We willen hier ten minste blijven tot de kinderen klaar zijn met de basisschool. Daarna zien we wel. Vooralsnog zijn we erg blij met ons huis in Den Haag en zien we onszelf hier nog lang wonen.

Information for expats