Blog Blog

FAQ: 5 veelgestelde vragen over je huis verduurzamen

Met de huidige energieprijzen overwegen steeds meer woningeigenaren om hun huis te verduurzamen. Overweeg jij ook om je huis te verduurzamen, maar zit je nog vol vragen? Wij helpen je alvast een eindje op weg door vijf veelgestelde vragen te behandelen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 08/11/2022
Groen huisje

1. Zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk?

Jazeker! Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig door een vuilafstotende laag. Wel is het aan te raden om de panelen om de twee jaar te laten inspecteren en reinigen voor een optimale opbrengst. Wil je zelf aan de slag met het reinigen van je zonnepanelen, doe dit dan met lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen reinigings- of schuurmiddel.

2. Bij welke duurzame maatregelen kom ik in aanraking voor subsidie?

Je kunt subsidie ontvangen wanneer je kiest voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of isolatie (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas). Wanneer je minimaal twee isolatiemaatregelen toepast, of één isolatiemaatregel combineert met een (hybride) warmtepomp, vergoedt de overheid 30 procent van je kosten. Daarnaast kun je voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen de btw terugvragen.

3. Verhoogt verduurzamen de waarde van mijn woning?

Naast een lagere energierekening en meer woonconfort, stijgt de waarde van je woning ook door het verduurzamen. Onlangs bleek dat woningen met een goed energielabel steeds beter verkopen dan woningen met een minder goed label. Met de huidige energieprijzen is een groen energielabel voor steeds meer woningkopers een beslissende factor.

4. Hoe kan ik verduurzaming financieren? 

Naast gebruik te maken van je eigen spaargeld zijn er verschillende andere mogelijkheden om de verduurzaming van je woning te financieren. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen tot 106 procent van de woningwaarde, een consumptief krediet afsluiten of via je gemeente mogelijk een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening aanvragen. 

5. Hoe weet ik welke maatregelen mij het meest opleveren?

Wil jij weten welke energiebesparende middelen je het beste in kunt zetten voor het verduurzamen van jouw woning? Laat je dan adviseren door een expert die de opties voor je in kaart brengt.

Meer informatie over je huis verduurzamen