Blog Blog

Een huis kopen als hypotheekadviseur

Hij adviseert al drie jaar anderen over het kopen van een huis, maar dit voorjaar was hypotheekadviseur Jilles (26) dan eindelijk zelf aan de beurt: hij kocht zijn eerste huis samen met zijn vriendin Roos (23).

Jilles Bouter, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Rotterdam Goudse Singel Jilles Bouter | Hypotheekadviseur De Hypotheker Rotterdam
Leestijd: 5 min
Laatste update 28/07/2022
Jilles Bouter

Op dit moment wonen Jilles en Roos allebei nog bij hun ouders. Jilles in Westmaas en Roos in Heinenoord, twee dorpjes in de Hoeksche Waard, zo’n 6 minuten bij elkaar vandaan. De twee hebben zo’n twee jaar een relatie en vonden het wel tijd worden voor een volgende stap.

“Ik had voor en tijdens mijn relatie met Roos al wel eens naar huurwoningen gekeken,” vertelt Jilles. “Maar de huren zijn zo achterlijk hoog. Ook had ik toen nog onvoldoende geld om zelf een huis te kunnen kopen, maar sinds ik drie jaar geleden aan het werk ging als adviseur bij De Hypotheker Rotterdam heb ik meer ruimte gekregen om te sparen.”

Op zoek naar een koophuis

Inmiddels heeft Jilles een vast contract gekregen en heeft Roos een baan aangeboden gekregen bij het bedrijf waar ze stage liep. Als hypotheekadviseur wist Jilles dat de kansen op een hypotheek nu veel groter waren geworden en besloot het stel een aankoopmakelaar in te schakelen en huizen te gaan bezichtigen.

“Dat was nogal wat, want van de vijftien aanvragen die we deden konden we maar twee huizen komen bezichtigen. Maar het tweede huis voldeed aan al onze wensen en gelukkig werd ons bod geaccepteerd. Dat was trouwens een bod óp de vraagprijs. Dat vond ik spannend, want in Rotterdam, waar ik werk, was op dat moment bieden op of onder vraagprijs bijna ondenkbaar. Maar mijn makelaar adviseerde dit en onze taxateur heeft ook met me meegekeken. Uiteindelijk moet je vertrouwen hebben in de mensen die er verstand van hebben.”

Twee linkerhanden

De nieuwe woning, waar ze naar verwachting eind september in zullen trekken, staat in Mijnsheerenland, een dorp precies tussen de huidige woonplaatsen van Jilles en Roos in. “Het is een eengezinswoning met drie verdiepingen en een mooie tuin. En in een kindvriendelijke buurt, dus het is echt een huis voor de lange termijn”, aldus Jilles.

Wel moet er het één en ander worden opgeknapt. “Er komt een nieuwe vloer in en we gaan de badkamer en de wc opknappen. Gelukkig heeft Roos een hele handige familie die ons gaat helpen met de verbouwing. Ik hoop er zelf ook nog iets van op te steken met mijn twee linkerhanden”, lacht Jilles.

Heeft een huis kopen als hypotheekadviseur voordelen?

Heeft het voordelen om hypotheekadviseur te zijn als je zelf een huis gaat kopen? “Jazeker”, vindt Jilles. “Door mijn kennis van hypotheken wist ik dat het wel goed zit met onze financiële situatie en had ik veel vertrouwen in het rondkomen van de hypotheek.” Lachend: “Maar toch was het wel spannend. Als adviseur je eigen hypotheek niet rond krijgen, zou wel heel erg gênant zijn. Ik dacht: ik ga pas juichen als de hypotheek akkoord is. Maar uiteindelijk is alles makkelijk rondgekomen.”

"Ik dacht: ik ga pas juichen als de hypotheek akkoord is."

Jilles werd bij het aanvragen van de hypotheek geholpen door zijn collega Boudewijn. “Als hypotheekadviseur mag je niet je eigen hypotheek aanvragen vanwege belangenverstrengeling. Maar het was ook wel prettig om een ander mee te laten kijken. Voor jezelf kan je soms wat dingen over het hoofd zien.”

Een stukje herkenning

Jilles heeft het gevoel dat hij zich nu beter in kan leven in de situatie van zijn klanten. “Dat geeft een boost aan mijn gesprekken. Als je iets zelf hebt meegemaakt begrijp je het beter. Ik zie bijvoorbeeld dat mensen vaak gestrest zijn. Logisch, want dat was ik toch ook wel. Voor klanten is dat stukje herkenning ook fijn.”

Ten slotte heeft Jilles nog wat tips voor andere starters op de huizenmarkt. “Zorg er allereerst voor dat je goed beslagen ten ijs komt. Om je goed voor te bereiden kom je natuurlijk eerst langs bij De Hypotheker. Daarnaast is een aankoopmakelaar goud waard. En ten slotte: kijk eens of jouw gemeente Startersleningen aanbiedt. Daarmee kun je net wat meer lenen.”

Luister de Jazeker Podcast

Wist je dat Jilles samen met zijn collega Boudewijn te horen is als host van de enige echte Jazeker Podcast? Iedere aflevering bespreken ze een ander interessant onderwerp. Van de oververhitte huizenmarkt tot je huis verbouwen en van de stijgende hypotheekrente tot wat je kunt doen met je overwaarde. Beluister alle afleveringen op Spotify!

Jazeker! Podcast