Blog Blog

Een nieuwbouwwoning kopen: de ervaring van Chris en Karolina

Chris en Karolina (beiden 32 jaar) kochten dit jaar samen een nieuwbouwwoning. En daar kwam meer bij kijken dan ze van te voren dachten.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 10/12/2019
Stel Op De Bank

"We hebben elkaar alweer negen jaar geleden ontmoet tijdens onze studententijd. Karolina komt uit Polen en is naar Nederland gekomen voor een master studie. Na onze studies zijn we gaan samenwonen in een huurhuis.

Een tijdje terug zijn we op zoek gegaan naar een koopwoning. Onze huidige woning is een appartement en ongeschikt voor kinderen, terwijl we wel een kinderwens hebben. We hadden niet direct een voorkeur voor bestaande bouw of nieuwbouw en hebben zowel bestaande huizen als nieuwbouwprojecten bekeken.

Keuzestress

Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor een nieuwbouwwoning, omdat we graag een duurzame woning willen. Het nieuwbouwproject staat in Maassluis. Dit plaatsje heeft een leuke sfeer met oude grachtjes en er wonen ook veel jonge mensen.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, komt er een hoop op je af. Je krijgt te maken met maatwerk en meerwerk. Je moet veel keuzes maken: van de keuken en badkamer tot stopcontacten, vensterbanken en trappen. Omdat de woning nog zo abstract is, is dat lastig. Daar hoef je bij een bestaande woning niet over na te denken. Ook moet je lang wachten. Wij zijn in september gepasseerd en dus officieel eigenaar van de woning, maar het huis wordt pas over een jaar opgeleverd.

Geen dubbele maandlasten

Gelukkig leverde het regelen van de hypotheek ons weinig stress op. We zijn al in de oriëntatiefase langs geweest bij De Hypotheker. In Polen is een hypotheekadviseur niet gebruikelijk, dus Karolina zag er niet direct de meerwaarde van in. Maar na het oriënterende gesprek was ze overtuigd. Een adviseur denkt aan alle dingen die komen kijken bij het kopen van een huis. Een huis is een dure aankoop en dus vinden we het belangrijk dat dit goed begeleid wordt.

Onze adviseur berekende hoeveel we konden lenen en legde ons de voor- en nadelen van nieuwbouw uit. Hij heeft de trajecten voor nieuwbouw en bestaande bouw duidelijk voor ons uitgestippeld en legde uit dat we bij een nieuwbouwwoning een rentedepot konden krijgen, zodat we niet te maken zouden krijgen met dubbele maandlasten. Dat was echt een uitkomst en heeft ons over de streep getrokken om voor een nieuwbouwwoning te gaan.

Sanitair uitzoeken was stressvoller dan de hypotheek regelen

Toen we waren ingeloot voor het nieuwbouwproject, belden we De Hypotheker weer. De adviseur kon direct aan de slag, omdat we onze documenten al tijdens het oriëntatiegesprek hadden aangeleverd. Wij waren onder de indruk van de deskundigheid en bereikbaarheid van de adviseur. Het sanitair uitzoeken hebben we daardoor als stressvoller ervaren dan het krijgen van een hypotheek.

Gelukkig was de afkomst van Karolina geen probleem bij het krijgen van een hypotheek. Ze woont al negen jaar in Nederland en is afkomstig uit een EU-land. Toch vond ze het kopen van een huis in Nederland een grote en emotionele beslissing. Je kiest als het ware voor een ander land dan je moederland. Maar nu de beslissing is genomen, voelt het goed. Het geeft rust dat de zoektocht voorbij is. We kijken uit naar het moment dat we de sleutels krijgen."

Meer over nieuwbouw