Blog Blog

Hoe herken je ongedierte of schimmels in een woning?

Ongedierte of schimmel in een woning: je krijgt er liever niet mee te maken. We vertellen je graag hoe je schimmel en ongedierte in een huis kunt herkennen en hoe je het kunt bestrijden.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 20/04/2023
Istock 867143168

Schimmel

Schimmel ontwikkelt zich vaak in vochtige omgevingen, zoals badkamers, keukens en kelders, maar komt ook vaak voor op raamkozijnen. Schimmel in een woning kan er op verschillende manieren uitzien, afhankelijk van de soort schimmel en de ondergrond waarop het groeit. Over het algemeen ziet schimmel eruit als een donkere, groene, bruine of zwarte vlek op muren, plafonds, vloeren of andere oppervlakken. In sommige gevallen kan schimmel ook een pluizige, wollige of harige textuur hebben.

Daarnaast kan schimmel ook een muffe geur veroorzaken en irritatie van de luchtwegen veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën.

Zwam

Zwammen in een woning zijn schimmels die hout aantasten. Deze schimmels kunnen grote schade aanrichten aan de constructie van een huis en moeten zo snel mogelijk worden aangepakt.

Het herkennen van zwammen in een woning kan lastig zijn, omdat ze vaak groeien op plaatsen die niet zichtbaar zijn, zoals achter muren, onder vloeren of in kruipruimtes. Er zijn echter enkele tekenen die kunnen duiden op de aanwezigheid van zwammen in een woning:

  • Verkleuring en vervorming van hout: zwammen kunnen hout aantasten en veroorzaken verkleuring, vervorming en verzwakking van houten oppervlakken.
  • Veranderingen in geur: Zwammen produceren vaak een muffe of vochtige geur die kan worden waargenomen in de aangetaste gebieden.
  • Zichtbare schimmelgroei: Soms kunnen zwammen zichtbaar zijn als schimmelgroei op het oppervlak van houten oppervlakken, zoals balken of planken.
  • Barsten in de verf of lak: Zwammen kunnen ervoor zorgen dat verf of lak op houten oppervlakken barsten of afbladderen.

Houtworm

Houtwormen zijn larven van houtkevers die zich voeden met hout. Een aanwijzing voor houtwormen in huis is de aanwezigheid van kleine gaatjes in houten meubels, vloeren, of muren. De gaatjes zijn meestal rond of ovaal van vorm. Je kunt ook zaagsel en uitwerpselen van de houtworm vinden rondom de gaatjes. Houtwormen kunnen houten constructies verzwakken en moeten zo snel mogelijk worden behandeld.

Muizen

Voor veel mensen is het een grote angst: muizen in huis. Tekenen van muizen in huis kunnen zijn: het zien van muizenkeutels op de vloer of in kasten, het horen van knagende geluiden 's nachts, of het vinden van aangeknaagde voedselverpakkingen. 

Je kunt muizen op verschillende manieren bestrijden. Het afsluiten van de toegangspunten en het huis schoon houden (muizen komen af op voedselresten) is een goede eerste stap. Als dat onvoldoende is, kun je gebruik maken van muizenvallen of gif of je kunt een kat in huis nemen.

Ik heb ongedierte of schimmel, wat nu?

De hierboven genoemde zaken in huis kunnen niet alleen onaangenaam zijn, maar ook de gezondheid van bewoners en/of de constructie van de woning aantasten. Het is daarom belangrijk om actie te ondernemen als je vermoedt dat een van deze zaken in je huis aanwezig is. We adviseren je om contact op te nemen met een professionele ongediertebestrijder, inspecteur, of aannemer om het probleem aan te pakken.