Blog Blog

Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Bij de aan- of verkoop van een woning hebben zowel de koper als de verkoper bepaalde rechten en plichten. De verkoper heeft mededelingsplicht en de koper onderzoeksplicht. Wat betekenen deze begrippen precies en hoe werken ze in de praktijk?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 23/02/2024
Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

Waarom mededelingsplicht en onderzoeksplicht?

Voordat we in de definities duiken, is het eerst goed om te weten waarom deze plichten belangrijk zijn. Een huis kopen is niet zomaar iets. Waarschijnlijk is een woning de duurste aankoop die je in je leven zult doen of tot dan toe hebt gedaan. Dan wil je erop kunnen vertrouwen dat je een weloverwogen koop doet, zonder addertjes onder het gras.

De verkoper moet er aan de andere kant op kunnen vertrouwen dat jij na de verkoop niet bij hem aanklopt met klachten. Is de koper niet tevreden met de staat van de woning, dan zou hij ook na het passeren nog bij je aan kunnen kloppen en soms zelfs juridische stappen kunnen nemen.

Voor de verkoper: mededelingsplicht

Als verkopende partij heb je dus mededelingsplicht. Zoals de naam al zegt, heb je de plicht om alles wat je over jouw huis weet te melden aan de kopende partij. Is er sprake geweest van lekkage? Dan moet je dit melden. Ontstaan er scheuren in de muur? Dan moet je dit melden.

De mededelingsplicht gaat verder dan alleen eventuele technische gebreken. Bij sommige woningen kunnen er bijvoorbeeld juridische aspecten zijn die voor de nieuwe eigenaren belangrijk zijn om te weten.

Voor de koper: onderzoeksplicht

Voordat je een huis koopt, ga je over het algemeen een of meerdere keren langs voor een bezichtiging. Tijdens een goede bezichtiging kijk je niet alleen of de kleuren van de keuken je smaak zijn, maar ga je ook op zoek naar opvallende zaken.

Zie je ergens een scheur in de muur of een vochtplek op het plafond? Dan is het jouw verantwoordelijkheid om hier onderzoek naar te doen. Onderzoek doen betekent in dit geval niet dat je met gereedschap in de weer moet. Het stellen van vragen over zichtbare gebreken valt ook onder de onderzoeksplicht.

Welke plicht weegt zwaarder?

De mededelingsplicht en de onderzoeksplicht kunnen elkaar in sommige situaties in de weg zitten. Want is een niet gemelde, maar wel bekende en zichtbare lekkage toe te schrijven aan de verkoper die hem verzweeg of had de koper beter onderzoek moeten doen?

Het korte antwoord is dat de mededelingsplicht zwaarder weegt dan de onderzoeksplicht. Oftewel: de verkoper kan als hij een bekend mankement verzwijgt nooit zeggen dat de koper dan maar beter onderzoek had moeten doen.

Wat als de verkoper zich niet houdt aan de mededelingsplicht

Soms kiest de verkoper er helaas voor om bepaalde informatie over zijn of haar huis achterwege te laten bij de verkoop. Eventuele gebreken maken het huis misschien minder aantrekkelijk voor kopers en dan is het aanlokkelijk om geen open kaart te spelen.

Kom je er na de koop achter dat er gebreken aan de woning zijn waar de verkoper zeer waarschijnlijk van op de hoogte was en die jij niet had kunnen zien tijdens een bezichtiging? Dan spreken we van verborgen gebreken.