Blog Blog

Verborgen gebreken bij een huis kopen: wat te doen?

Als je net een huis hebt gekocht dan zit je hier absoluut niet op te wachten: verborgen gebreken. Wat zijn de meest voorkomende verborgen gebreken en wat kun je er tegen doen? Je leest er alles over in dit artikel. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 09/05/2023
Persbericht Woningmarkt

Wat zijn verborgen gebreken?

Een verborgen gebrek is een gebrek aan de woning dat niet direct waarneembaar is op het moment van aankoop. Het kan bijvoorbeeld gaan om problemen met de fundering, het dak, de riolering of de elektrische installatie. Niet elk gebrek dat na de aankoop aan het licht komt is echter een verborgen gebrek. Alleen als de verkoper op de hoogte was van het gebrek en het niet heeft gemeld aan de koper, dan kun je spreken van een verborgen gebrek.

Welke verborgen gebreken komen het meest voor?

Voorbeelden van veel voorkomende verborgen gebreken in huis zijn:

  • Problemen met de fundering, zoals scheuren of verzakkingen;
  • Vochtproblemen, zoals lekkages of schimmelvorming;
  • Problemen met het dak, zoals lekkages of beschadigde dakpannen;
  • Problemen met de riolering, zoals verstoppingen of lekkages;
  • Problemen met de elektrische installatie, zoals verouderde of onveilige bedrading.

Hoe kun je verborgen gebreken voorkomen?

Het is moeilijk om verborgen gebreken volledig te voorkomen, maar er zijn wel enkele stappen die je kunt nemen om de kans hierop te verkleinen. Als koper van de woning heb je een zogenaamde onderzoeksplicht. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent om achter de bouwkundige staat van de woning te komen. Laat daarom altijd een bouwkundige keuring uitvoeren om mogelijke verborgen gebreken aan het licht brengen. Het is verstandig om de keuring te laten uitvoeren voordat je een bod doet op de woning.

Daarnaast kun je de koper expliciet vragen naar bekende gebreken aan de woning. De verkoper is namelijk verplicht om eventuele bekende gebreken te melden, de zogenaamde mededelingsplicht. Vraag ook om documentatie als bewijs.

Wat kun je doen als je na de koop achter verborgen gebreken komt?

Kom je helaas toch een verborgen gebrek tegen na aanschaf van de woning? Dan kan de verkoper in sommige gevallen aansprakelijk gesteld worden omdat hij of zij niet aan de mededelingsplicht heeft voldaan. 

Meld het gebrek zo snel mogelijk bij de verkoper, bij voorkeur per aangetekende brief. Als de verkoper bereid is om het gebrek te herstellen of de reparatiekosten aan jou te vergoeden, dan is het verstandig om de afspraken schriftelijk vast te leggen. Reageert de verkoper niet, weigert hij of zij het gebrek te herstellen of vergoeden of komen jullie er op een andere manier niet uit? Dan kun je een juridische procedure starten bij de rechter.