Blog Blog

Verduurzamen als hypotheekadvies – adviseur Twan vertelt

Iedereen moet aan de slag met duurzaamheid, vindt hypotheekadviseur Twan Theuns van De Hypotheker Heerenveen. Bijvoorbeeld je auto een dagje laten staan, maar ook je huis verduurzamen. Hij neemt verduurzaming dan ook standaard mee in zijn hypotheekadvies.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/06/2021
Groen huisje

“Er zijn meerdere redenen om je huis te gaan verduurzamen”, zegt Twan. “Allereerst scheelt het in de maandlasten vanwege de lagere energierekening. Ook stijgt de waarde van je woning door verduurzaming. En ten slotte moeten we dit echt met zijn allen gaan oppakken, om te voldoen aan de klimaatdoelstellingen en in 2050 energieneutraal te zijn.”

Energiebespaarbudget

Als mensen bij hem aan de adviestafel zitten, bijvoorbeeld om een nieuwe woning te kopen of om hun hypotheek aan te passen vanwege een verbouwing of oversluiting, bespreekt Twan de mogelijkheden van verduurzaming. “Veel mensen willen namelijk wel verduurzamen, maar weten niet zo goed hoe ze dat kunnen financieren. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van het energiebespaarbudget, waarmee je 9.000 euro extra kunt lenen bovenop je hypotheek”, vertelt Twan.

Isolatie en zonnepanelen

Sommige mensen zien door de bomen het bos niet meer als ze willen verduurzamen. Zonnepanelen, een warmtepomp, waar kun je het beste mee beginnen? “Daarvoor kun je een taxateur of energieadviseur inschakelen. Er zijn speciale bureaus die rapporten opmaken over de beste verduurzamingsmogelijkheden voor jouw huis,” vertelt Twan. “In de praktijk kiezen de meeste mensen voor isolatie en eventueel zonnepanelen.”

Twan ziet de laatste jaren een flinke toename in de interesse om te verduurzamen. “Het landt steeds meer bij de consument. En het is inmiddels doodnormaal om het mee te nemen in je hypotheekadvies.”

Opleiding voor hypotheekadviseurs

Om ervoor te zorgen dat hypotheekadviseurs alle ins en outs weten over verduurzamen, is er de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen, een initiatief van een aantal partijen uit de hypotheekmarkt, waaronder De Hypotheker. Inmiddels hebben al meer dan 7.000 adviseurs de opleiding gevolgd. “Adviseurs kunnen zo een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt.”

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te verduurzamen in jouw situatie? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Vrijblijvende afspraak maken