Je aflossingsvrije hypotheek, nog steeds een goede keuze?

In het verleden heb je gekozen voor een hypotheek die gedeeltelijk of geheel aflossingsvrij is. Een keuze die op dat moment goed bij je persoonlijke situatie paste. Het is belangrijk om met enige regelmaat even stil te staan bij deze keuze. Voldoet de hypotheek nog aan je wensen? Past het nog bij je huidige situatie? En in hoeverre is je hypotheek toekomstbestendig? Lees hieronder welke situaties kunnen voorkomen of doe meteen de risicocheck.

 

Doe de risicocheck


Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waar tijdens de looptijd niet op wordt afgelost: je betaalt maandelijks alleen rente aan de hypotheekverstrekker. Zo maak je optimaal gebruik van het recht op hypotheekrenteaftrek (aftrek is er alleen als je aan bepaalde fiscale regels voldoet). Dat betekent lage maandlasten. Voordelig voor nu, maar hoe zit dat in de toekomst? 

Het financiële plaatje en de toekomst

Er komt een moment dat de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dat is in principe het moment dat je de hypotheekschuld bij de hypotheekverstrekker moet aflossen. Afhankelijk van je situatie zijn er op moment van aflossen diverse mogelijkheden. We noemen er een aantal:

  • Verhuizen. Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd: de kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je wilt kleiner gaan wonen. Je verkoopt je huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af. 
  • Hypotheek aflossen. Je hebt eigen vermogen opgebouwd via spaargeld of bijvoorbeeld beleggingen en je lost hiermee de hypotheekschuld af.
  • Nieuwe hypotheek. Je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost: hiermee sluit je dus je hypotheek over. Dit moet dan wel kunnen op basis van het (veelal lagere) pensioeninkomen. Als er geen sprake is van eigen vermogen en er kan geen hypotheek worden afgesloten dan bestaat de kans dat de woning gedwongen verkocht moet worden.

Er zijn dus diverse mogelijkheden om de hypotheekschuld aan het eind van de looptijd af te lossen. Het hangt echter van je persoonlijke financiële situatie af wat er mogelijk is en welke opties je hypotheekverstrekker dan biedt.

Minder inkomen na je pensioen

Wanneer je met pensioen gaat is de kans groot dat je inkomen daalt. Heb je niets afgelost op je aflossingsvrije hypotheek, dan blijven de maandlasten gelijk en heb je maandelijks minder te besteden. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, maar wat gebeurt er op het moment dat je geen gebruik meer kunt maken van de hypotheekrenteaftrek?

Hogere lasten zonder hypotheekrenteaftrek

Vanaf 2001 is het recht op hypotheekrenteaftrek beperkt tot 30 jaar. Heb je vóór 2001 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten, dan krijg je vanaf 2031 dus geen teruggave meer van de Belastingdienst. Is er tijdens de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek niet afgelost en doe je dit aan het einde van de looptijd ook niet, dan worden je netto woonlasten aanzienlijk hoger. Kun je dan zorgeloos blijven wonen?

Ons advies: kies voor zekerheid

Graag wijzen we je op manieren om vandaag al iets te doen en vervelende verrassingen in de toekomst te voorkomen.

1. Start met aflossen. Hiermee bespaar je direct op de rentelasten. Je kunt ineens een grote som terugbetalen, of elke maand een klein bedrag. Of maandelijkse aflossing mogelijk is, hangt af van je hypotheekverstrekker. Daarnaast geldt er altijd een minimum bedrag. Je mag per kalenderjaar tussen 10 en 20 procent van het oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij aflossen op het leningdeel van je keuze. Als je meer dan het toegestane percentage aflost dan moet je misschien een boete betalen. Wat op jou van toepassing is hangt af van je situatie. Hier lees je meer over de mogelijkheden voor maandelijks extra aflossen.

2. Kies een andere hypotheekvorm. Door gedeeltelijk of helemaal over te sluiten (en te kiezen voor een hypotheekvorm met aflossing zoals de annuïteiten of lineaire hypotheek) weet je zeker dat je hypotheekschuld afneemt. Check hier of jij kan oversluiten. De Hypotheker denkt met je mee en helpt je om je hypotheek te laten aansluiten op je huidige situatie. 

Kom bij ons langs

Zoek je vestiging op en neem telefonisch contact op of maak gemakkelijk online een afspraak. We helpen je graag.

  • We vragen offertes aan, beantwoorden vragen van geldverstrekkers en verzekeraars voor je en zorgen dat alles op tijd wordt geregeld.
  • We helpen je met het regelen van de taxatie door een makelaar en het passeren van de hypotheek bij de notaris.
  • Je hebt bij De Hypotheker de keus uit bijna alle hypotheekverstrekkers en verzekeraars. 

Benieuwd hoe het zit met jouw hypotheek? Met onze risicocheck weet je in 3 stappen hoe jij ervoor staat.

Doe de risicocheck