Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Belastingteruggave hypotheek

Als je een eigen huis met bijbehorende hypotheek hebt, is het vaak mogelijk om belastingteruggave van inkomstenbelasting te krijgen. In veel gevallen kun je betaalde hypotheekrente namelijk als aftrekpost opvoeren in je belastingaangifte. Dit betekent dat je de betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Je kunt hypotheekrente jaarlijks aftrekken, dat doe je dan één keer per jaar bij je belastingaangifte. Je krijgt het bedrag van de teruggaaf dan in één keer terug. Je kunt de belastingdienst ook door middel van een zogenaamde Voorlopige Aanslag om hypotheekrenteaftrek vragen. Met zo’n voorlopige aanslag krijg je per maand geld terug van de belastingdienst en hoef je dus niet een jaar te wachten op je teruggaaf. Bekijk ook de voorbeeldberekening van de hypotheekrenteaftrek.

Heb je je hypotheek ná 1-1-2013 afgesloten? Dan is alléén de rente voor annuïteiten- en lineaire hypotheken nog maar aftrekbaar. Voor hypotheken van vóór 1-1-2013 gelden op het gebied van hypotheekrenteaftrek ruimere regels. Dit wordt het overgangsrecht genoemd.

Naast de jaarlijkse hypotheekrente mag je ook bepaalde kosten die je in het jaar van aankoop hebt gemaakt éénmalig aftrekken. Denk hierbij aan taxatiekosten, advieskosten voor de hypotheek, notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte, borgtochtprovisie NHG en kosten voor het verlengen van de offerte. Veelvoorkomende kosten die je niet kunt aftrekken zijn o.a. notariskosten voor het opstellen van de transportakte, makelaarscourtage, overdrachtsbelasting en kosten voor een bankgarantie.

Let op: vanaf 1 januari 2018 wordt de renteaftrek verder beperkt naar 49,5%. Dit geldt alleen voor huiseigenaren die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf vallen.