22-11-2017

Grootste prijsstijging sinds 2002, gemiddelde hypotheek nog nooit zo hoog

Het gaat hard op de woningmarkt. De prijzen van bestaande koopwoningen toonden de grootste stijging in bijna 16 jaar. Daarnaast leenden Nederlanders nog nooit zoveel voor een woning als in het derde kwartaal van 2017.

stijgende rente

Bestaande koopwoningen waren in oktober 8,2% duurder dan in oktober 2016, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Dit is de grootste prijsstijging sinds begin 2002. Na een daling van de huizenprijzen vanaf september 2008 is er sinds juni 2013 weer sprake van een stijgende trend van de huizenprijzen.

Als gevolg van de almaar stijgende huizenprijzen worden er ook steeds hogere hypotheken verstrekt met het afgelopen kwartaal als toppunt. Van juli tot en met september kwam de gemiddelde hypotheeksom uit op een bedrag van 287.000 euro, berekende onderzoeksbureau IG&H Consulting & Interim. Dat is een stijging van twee procent ten opzichte van het kwartaal ervoor.

De starter heeft het moeilijk, de doorstromer profiteert

De gemiddelde hypotheeksom voor starters kwam in het derde kwartaal uit op 232.000 euro, een stijging van drie procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal hypotheken dat door starters werd afgesloten daalde echter met zeven procent. Dit is een teken dat het voor starters steeds lastiger wordt om de huizenmarkt te betreden, als gevolg van de toenemende huizenprijzen en aangescherpte leennormen.

Doorstromers profiteren juist van de opleving van de woningmarkt. In het derde kwartaal werden in totaal 87.000 hypotheken verkocht aan deze groep, een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bekijk het verloop van de huizenprijzen per provincie of grote stad.