Actueel Nieuws

Vijf dingen die je moet weten als je als zzp'er een hypotheek wil afsluiten

Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. In 2018 startten er volgens het CBS 168.000 mensen als zzp’er, een groei van 15 procent ten opzichte van 2017. Op 1 januari 2019 telde Nederland ruim 1,2 miljoen zzp’ers.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 14/02/2019
J8a1524 Social Media Klein

Het komt dan ook steeds vaker voor dat zzp’ers een hypotheek willen afsluiten. Gelukkig worden de banken hier steeds soepeler in. Toch is het belangrijk je goed voor te bereiden op je hypotheekaanvraag. Wij vertellen je alvast vijf dingen die je moet weten als je als zzp’er een hypotheek gaat aanvragen.

1. Je financiële situatie wordt grondig doorgelicht

Geldverstrekkers lopen graag zo min mogelijk risico bij het verstrekken van een hypotheek. Daarnaast is het natuurlijk ook in je eigen belang dat je geen grote risico’s loopt. Daarom wordt je financiële situatie goed doorgelicht. Hoe heeft de winst van je bedrijf zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe gaat het met de branche waarin je werkzaam bent? Heb je geen schulden bij het BKR? Zorg er dus voor dat je administratie op orde is. Bij een hypotheek met NHG moet een Inkomensverklaring Ondernemer worden aangeleverd. Bij een hypotheek zonder NHG kan het zijn dat een geldverstrekker de jaarcijfers aangeleverd wil hebben.  

2. Ook als je nog geen drie jaar actief bent, kun je een hypotheek krijgen

Ben je nog geen drie jaar actief als zzp’er? Geen zorgen. Sommige geldverstrekkers willen ook je inkomsten uit loondienst van de laatste twee jaar voor je zelfstandigheid meenemen. Wel moet je minstens één jaar actief zijn en heb je een positieve prognose voor de toekomst nodig. Ook kan een bank extra voorwaarden stellen, zoals een renteopslag of een lagere maximale lening.

 3. Het is belangrijk dat je verzekerd bent

Zoals gezegd wil de bank zo min mogelijk risico lopen bij het verstrekken van een hypotheek. Als je als zelfstandige langdurig ziek wordt en niet meer garant kan staan voor voldoende inkomsten om je hypotheek te betalen, is dat een groot risico. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom van groot belang. Deze verzekering garandeert je van een inkomen in het geval van ziekte of zwangerschap en dekt daarmee een groot risico voor je af.

4. Een hypotheek met NHG biedt veel voordelen

De Nationale Hypotheek Garantie biedt vele voordelen. De rente is lager en mocht je de hypotheek niet meer op kunnen brengen en je huis moeten verkopen, dan staat het Waarborgfonds Eigen Woningen (onder voorwaarden) garant als de opbrengst onvoldoende is om je hypotheek af te lossen. NHG geldt alleen voor woningen met een koopsom tot € 290.000 (in 2019).

Als je als zzp’er een NHG hypotheek wil aanvragen, dan moet je een Inkomensverklaring Ondernemer overleggen. Je hypotheekadviseur vertelt je er graag meer over.

5. Je kunt al binnen één week zekerheid hebben

Door een Inkomensverklaring Ondernemer aan te vragen (dat kan zowel bij hypotheken met als zonder NHG), heb je snel zekerheid over het inkomen waarmee je mag rekenen voor je hypotheekbedrag. Binnen een aantal werkdagen na het aanleveren van de benodigde documenten krijg je een inkomensverklaring. De geldverstrekker geeft binnen 48 uur na ontvangst van deze verklaring een reactie.  Zo weet je al binnen één week of je een hypotheek kunt krijgen.

Meer weten over een hypotheek afsluiten als zzp'er? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.