Actueel Nieuws

Haal het meest uit je bezichtiging: tips voor de Open Huizen Dag 2023

Ga jij zaterdag naar de Open Huizen Dag? Dan geven we je graag wat tips voor de bezichtigingen. Een woning bezichtigen is namelijk niet alleen leuk, het is ook het beginpunt van de onderhandelingen over de prijs die je er uiteindelijk voor betaalt. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/03/2023
J8a1024 Social Media Klein

1. Wees niet te enthousiast

In de oriëntatiefase kun je soms best enthousiast worden van een bepaalde woning. Zorg ervoor dat je dit niet laat merken aan de makelaar van de verkopende partij. Die gaat hiermee namelijk de prijs opdrijven, omdat hij of zij weet dat je écht graag deze woning wilt kopen. Je hoeft nu ook weer niet allerlei dingen af te kraken tijdens het bezichtigen, maar zorg dat je ook niet alles ophemelt dat je aanspreekt. Gewoon beleefd verder kijken en kritische vragen stellen is de beste manier.

2. Vraag naar eventuele gebreken

Tijdens de bezichtiging kun je zelf op zoek gaan naar eventuele gebreken die de woning heeft. Spoel het toilet gerust door om te testen, bekijk deuren, ramen en kozijnen goed. Sla ook het dak, de schuur en kelder zeker niet over.Schrijf op wat je bevindingen zijn en vraag de makelaar gerust naar gebreken die je niet zo makkelijk zelf kunt constateren. Vraag dan ook meteen naar het bouwkundig rapport en de lijst met roerende zaken die je wel of niet kunt overkopen.

3. Houd je aandacht erbij

Het gaat om je eerste indruk van de woning, dus laat je niet afleiden tijdens de bezichtiging. Als het even kan, laat je de kinderen thuis. Ga ook niet onder het bezichtigen uitgebreid overleggen met je partner of familie via de telefoon. Daar heb je later nog tijd genoeg voor.

4. Vraag wat de verkoopprocedure is

Kun je gewoon een bod doen bij de makelaar of verloopt de verkoop via inschrijving? Het is goed om te weten welke procedure je moet volgen na de bezichtiging. Zo weet je ook waar je aan toe bent als je besluit te gaan bieden.

5. Leuk huis? Plan een tweede bezichtiging

Zie je tijdens de Open Huizen Dag een huis waar je enthousiast van wordt, vraag de makelaar dan om een tweede bezichtiging. Zo kun je de woning in alle rust nogmaals bekijken. Daarbij willen we je aanraden om zelf een aankoopmakelaar mee te nemen. Tijdens de bezichtiging kan de makelaar op precies de juiste dingen letten, samen met jou tot het juiste bod komen en de onderhandelingen voor je doen.

Ben je benieuwd of je genoeg kunt lenen voor de vraagprijs van de woning die jij op het oog hebt? Gebruik onze handige rekentool en je weet het!

 

Alles over Open Huizen Dag