12-4-2019

Oversluiten is populair: in 1 jaar tijd 85% meer hypotheken overgesloten

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun hypotheek over te sluiten en te profiteren van de lage hypotheekrente. In 2018 zijn er 85 procent meer hypotheken overgesloten dan in het jaar ervoor. In het eerste kwartaal van 2019 is het aantal oversluitingen nog eens met 92 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

Dat blijkt uit cijfers van onze laatste Hypotheek Index, een periodiek onderzoek naar de laatste ontwikkelingen rondom hypotheken.

Vooral ouderen kiezen voor oversluiten

Door je hypotheek over te sluiten naar een lagere rente, kun je je maandlasten aanzienlijk verlagen. De grootste groep oversluiters is 55 jaar of ouder (44,5 procent), gevolgd door oversluiters in de leeftijd van 45 tot 55 jaar (bijna 30 procent). Deze groep mensen heeft vaak een hypotheek die al enige tijd loopt met een rente boven de 4 of 5 procent.

Veel oversluiters in grote steden 

Ook valt het op dat er vooral in de grote steden veel gebruikt wordt gemaakt van de mogelijkheid om over te sluiten. In Den Haag is in een jaar tijd een stijging te zien van 117 procent. In Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zijn dat respectievelijk 84, 69 en 57 procent.Bekijk de hele Hypotheek Index.