25-2-2019

Je huis verkopen zonder makelaar, kan dat?

Zo’n 95 procent van de mensen die hun huis willen verkopen, doet dat met behulp van een verkoopmakelaar. Maar er is ook een groeiend aantal mensen dat hun huis zelf verkoopt, zonder hulp van een makelaar. Is dat verstandig? Wij vertellen je meer.

Van Funda hebben we geen cijfers, maar Marktplaats.nl zegt een trend te zien van een groeiend aantal mensen dat hun huis verkoopt zonder makelaar. In het begin van dat 2018 ging het om slechts 10 à 20 woningen, terwijl er een paar maanden later wel 400 woningen zonder verkoopmakelaar te koop stonden. Op dit moment staan er meer dan 200 woningen te koop waar geen makelaar aan te pas komt.

Het grote voordeel van je huis verkopen zonder makelaar is natuurlijk de kostenbesparing. Makelaars vragen vaak een courtage tussen de 1 en 2 procent van de verkoopprijs. Bij een woning van € 250.000 betaal je dan tussen de € 2.500 en € 5.000. Met de huidige hoge huizenprijzen is het natuurlijk prettig om ergens op te kunnen besparen. Je huis zelf verkopen brengt echter ook nadelen en risico’s met zich mee:

 • Het kost veel tijd

  Verkijk je niet op de tijd die het kost om je huis zelf te verkopen. Je moet zelf zorgen voor de foto’s, het adverteren, de bezichtigingen en het onderhandelen. Ook is het verstandig om je in te lezen in de wet- en regelgeving. Al met al ben je er veel tijd aan kwijt en tijd is natuurlijk ook geld.  

 • De foto’s zijn vaak minder professioneel

  Foto’s gemaakt met je mobiele telefoon of eigen cameraatje zien er vaak een stuk minder professioneel uit. Een makelaar zorgt altijd voor foto’s van een goede kwaliteit en dit maakt je huis een stuk aantrekkelijker voor eventuele kopers. Zorg dus voor een goede camera en/of een kennis die verstand heeft van fotograferen als je zelf de foto’s gaat maken.

 • De makelaar heeft een netwerk

  Makelaars zijn ervaren en kunnen je huis bij de juiste groep huizenzoekers onder de aandacht brengen. Vaak hebben ze een groot bereik op sociale media. Ook kunnen erkende makelaars een prominente Funda-plaatsing krijgen, waardoor potentiële kopers jouw woning makkelijker kunnen vinden.

 • Je bent emotioneel betrokken

  Omdat het over je eigen woning gaat, ben je emotioneel betrokken bij de verkoop en is het vaak lastiger om zakelijk te zijn en blijven.

 • De makelaar onderhandelt dagelijks

  De makelaar is een professioneel onderhandelaar en is hier dagelijks mee bezig. Als je nog niet zo ervaren bent met onderhandelen, dan kan dit nadelig voor je uitpakken en verkoop je de woning misschien wel voor een te lage prijs. De kosten die je hebt bespaard door geen makelaar in de hand te nemen, raak je op deze manier dan toch kwijt. Laat daarom altijd een taxatie uitvoeren als je de woning zelf wilt verkopen, en bepaal voor jezelf wat je ondergrens is.

Het verkopen van je huis zonder makelaar is dus niet al te makkelijk. Denk er daarom goed over na en houd rekening met de hierboven genoemde punten. Of maak bijvoorbeeld gebruik van een online platform dat je kan ondersteunen bij de verkoop van je woning.