Actueel Nieuws

Doemscenario woningmarkt blijft voorlopig uit

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 2-8-2020
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak
Aan het begin van de coronacrisis werd er gesproken over het mogelijk instorten van de huizenmarkt als gevolg van alle financiële onzekerheid. Daar lijkt nu, ruim vier maanden later, nog geen enkele sprake van te zijn.

In het eerste half jaar van 2020 betaalden kopers gemiddeld € 327.000 voor een woning. Dat is 8,3% meer dan in de eerste helft van 2019. Ook werden er 6,5% meer woningen verkocht, namelijk 106.431.

Dat blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl op basis van cijfers van het Kadaster. Op dit moment is er dus nog weinig te merken van de impact van corona. Echter, doordat woningverkopen pas op het moment van overdracht bij de notaris worden geregistreerd bij het Kadaster, kan er sprake zijn van een uitgesteld effect dat nu nog niet zichtbaar is.

Woningtypen

Vooral appartementen en hoekwoningen stegen hard in prijs. Bij deze woningtypen werd een stijging van 9,1 procent geconstateerd. Wel werden er 2,7 procent minder appartementen verkocht, terwijl de andere woningtypen juist meer werden verkocht. Vooral vrijstaande woningen waren populair: daarvan werden er 10,8 procent meer verkocht.


Provincies

De provincie Groningen is de goedkoopste provincie voor koopwoningen, met een gemiddelde van € 235.700 per woning. Noord Holland is de duurste provincie. Daar gingen huizen voor gemiddeld € 413.600 over de toonbank. De grootste prijsstijging staat op naam van Flevoland met 12,6%. In Zeeland was de stijging het minst, namelijk zes procent. 

In Noord-Brabant is het aantal woningtransacties het meest gestegen, met 11,1 procent. In Groningen werden er slechts 1,4 procent meer woningen verkocht in vergelijking met vorig jaar.

Terug naar actueel arrow_forward