Actueel Nieuws

Opvallende stijging in aantal jonge huizenkopers tijdens coronacrisis

Ten tijde van de coronacrisis, van maart t/m mei 2020, is het aantal jonge huizenkopers met 40 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Een opmerkelijke stijging, omdat starters het al jaren erg moeilijk hebben op de huizenmarkt. Hieronder lees je meer over de drie belangrijkste oorzaken.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 11-6-2020

Toename woningaanbod en stijging hypotheekrente

In mei werd al bekend dat het aanbod te koop gezette woningen tijdens de intelligente lockdown ruim drie procent hoger ligt dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. In de vier grote steden is het aanbod zelfs met bijna tien procent toegenomen in het afgelopen half jaar. Daarnaast zien we dat de rente sinds lange tijd weer stijgt. Om verdere stijging voor te zijn, lijken huizenkopers ervoor te kiezen om nu actie te ondernemen.

Financiële steun

Eén van de redenen waarom het voor starters moeilijk is om een huis te kopen, is de inbreng van eigen middelen. Zo moet een huizenkoper op zijn minst de kosten koper betalen, wat gemiddeld uitkomt op vijf procent van de koopsom. Door de hoge huizenprijzen zijn jonge huizenkopers genoodzaakt om bovenop deze bijkomende kosten nog meer eigen middelen in te brengen om de financiering rond te krijgen. Financiële ondersteuning van ouders biedt uitkomst. In 2020 ligt het maximale bedrag voor een belastingvrije schenking op € 103.643.

Starterslening

De starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor je eerste koophuis. Deze lening kan het verschil tussen de prijs van de woning en je maximale hypotheek overbruggen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn), de partij die verantwoordelijk is voor deze startersleningen, ziet een lichte stijging in het aantal aangevraagde leningen in de afgelopen drie maanden. Ook overwegen steeds meer gemeenten de starterslening opnieuw beschikbaar te stellen of de mogelijkheden te verruimen. Dit biedt jonge huizenkopers extra financieringsruimte voor de aankoop van hun eerste woning.

Meer weten? Lees hier het hele persbericht.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, die eens in de twee weken verstuurd wordt.