Actueel Nieuws

Starters betalen vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer

Vanaf 1 januari 2021 zullen eerste huizenkopers geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Dat blijkt uit gelekte informatie die op Prinsjesdag gepresenteerd zal worden.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 28/08/2020
Belastingenvelop met geld

Op dit moment betaal je bij het kopen van een huis twee procent overdrachtsbelasting. Deze belasting zal volgend jaar komen te vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een huis koopt, aldus Haagse bronnen. Dat kan al snel duizenden euro's schelen.

Rekenvoorbeeld overdrachtsbelasting

Stel, je koopt een huis van € 300.000. Daarover betaal je op dit moment twee procent overdrachtsbelasting, oftewel € 6.000. Omdat je maar 100 procent van de woningwaarde kunt financieren met een hypotheek, betaal je die € 6.000 uit eigen zak. Als je vanaf 2021 een eerste huis gaat kopen, kun je die € 6.000 dus aan andere dingen besteden. De bedoeling is dat dit een eerste woning voor starters bereikbaarder zal maken.

Beleggers gaan meer betalen

Tevens wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van twee naar acht procent, omdat beleggers op dit moment kansen voor starters ontnemen door huizen op te kopen en duur te verhuren. Beleggers gaan dan bij een pand van drie ton € 24.000 belasting betalen in plaats van € 6.000. In de praktijk betekent dit echter ook dat mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen, meer belasting zullen moeten betalen.

Een betere positie voor de starter?

Of de maatregelen uiteindelijk gaan zorgen voor een betere positie van de starter op de woningmarkt, is nog de vraag. Er is nog steeds een woningtekort: er zijn te weinig betaalbare woningen voor starters op de markt. Dat probleem zal niet worden opgelost door deze maatregel. Ook is er de kans dat de huizenprijzen nog harder gaan stijgen dan ze al doen, vanwege een toenemende concurrentie onder de starters.

Ben jij een starter op de woningmarkt en benieuwd naar de mogelijkheden? Kom eens vrijblijvend langs op één van onze vestigingen. De eerste afspraak is voor onze rekening.