Actueel Nieuws

Zes feiten over de huizenmarkt in de zomer

Worden er meer huizen verkocht in de zomermaanden of juist minder? En hoe zit het met de huizenprijzen? Aan de hand van informatie van het Kadaster zetten we zes feitjes over de huizenmarkt in de zomer op een rijtje.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 25/06/2020
Huisje met zon

1. Meer woningen verkocht

Het aantal woningen dat tussen 1 mei en 31 augustus wordt verkocht, ligt flink hoger dan in de andere maanden van het jaar. Waarschijnlijk vinden veel mensen de zomer een fijne periode om te verhuizen, omdat ze dan een langere tijd vakantie hebben.

2. De huizenprijzen liggen hoger

Behalve in 2009 en 2013, stegen de huizenprijzen de afgelopen tien jaar in de maanden mei t/m augustus het hardst (of daalden het minst). 

3. Het vertrouwen in de woningmarkt ligt hoger

Vereniging Eigen Huis meet sinds 2004 het vertrouwen van huizenkopers in de huizenmarkt. Uit hun gegevens blijkt dat dit vertrouwen in de zomermaanden het hardste stijgt. Vaak stijgt in de eerste maanden van het jaar het vertrouwen in de economie, gevolgd door een hoger vertrouwen in de woningmarkt en daardoor meer aankopen in de zomer.

4. Vooral 35-50 jarigen verhuizen in de zomer

Alle leeftijdsgroepen verhuizen vaker in de zomer, maar de stijging is het grootst bij mensen tussen de 35 en 50 jaar en bij doorstromers. 50-plussers verhuizen relatief vaker in het najaar of de winter en starters meestal in de zomer of het najaar.

5. Woningen met tuin zijn populairder

Uit de cijfers blijkt dat woningen met tuin in de zomer veel vaker verkocht worden dan woningen zonder tuin. Vooral vrijstaande huizen, hoekwoningen en 2-onder-1-kap-woningen zijn dan populair. Deze hebben ook vaak de grootste tuinen. Het aantal appartementen dat wordt verkocht, stijgt in de zomer juist minder hard.

6. Veel aankopen in studentensteden

In de zomer verhuizen veel aankomende studenten naar hun nieuwe studentenstad. Sommige ouders kiezen ervoor een tweede woning aan te schaffen in die stad, waar hun kind tijdens de studie kan gaan wonen. In de Nederlandse studentensteden (zoals Groningen, Delft, Leiden en Utrecht) is dat effect te zien: het aantal aankopen van tweede woningen stijgt daar in de zomer bijna altijd harder dan in andere steden.