Actueel Nieuws

6 Tips voor single starters op de woningmarkt

Hoe vaak hoor je tegenwoordig wel niet dat het voor starters enorm moeilijk is om een huis te kopen? En al helemaal als het ook nog eens om alleenstaande starters gaat. We geven toe: makkelijk zal de weg naar een nieuw huis voor een alleenstaande echt niet worden. Maar onmogelijk is het zeer zeker niet. In dit artikel geven we je daarom een zestal tips die je kansen vergroten om als single starter toch dat ene huis te kunnen kopen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/10/2021
Istock 612831482 Klein

1. Zorg voor eigen geld

Tegenwoordig kun je in eerste instantie maar maximaal 100% van de waarde van je koopwoning financieren met een hypotheek. Dat houdt in dat je de kosten koper, de makelaars- en advieskosten en de bemiddelingskosten allemaal uit eigen zak moet betalen. Zorg er dus voor dat je een aardig spaarpotje hebt opgebouwd voor je een huis gaat kopen. Hoe eerder je met sparen hiervoor begint, hoe groter de kans is dat je op het moment dat je een huis wil kopen voldoende geld hiervoor beschikbaar hebt. 

2. Leen meer dankzij energiebesparende maatregelen

Als je kiest voor het toepassen van energiebesparende maatregelen bij je nieuwe koopwoning, dan mag je onder bepaalde voorwaarden tot 106% van de woningwaarde financieren (in plaats van 100%). Zo kun je dus soms net iets hoger gaan bij het afsluiten van je hypotheek, waardoor die droomwoning wel binnen handbereik komt. Isolatie van je woning, dubbel glas, een warmtepomp en zonnepanelen: het zijn allemaal goede voorbeelden van dit soort energiebesparende maatregelen. Laat je hierbij wel altijd goed voorlichten door een hypotheekadviseur. 

3. Schakel een (aankoop)makelaar in

Een andere tip is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen bij het kopen van een huis als single starter. De makelaar weet namelijk vaak eerder welke woningen er binnenkort te koop gaan komen. Op die manier ben je de concurrentie die alleen op sites als Funda of Jaap kijkt een stapje voor. Leg dus contact met zo’n makelaar en geef aan dat je graag zo snel mogelijk benaderd wilt worden als er een woning binnen je zoekgebied op de markt gaat komen.

4. Laat anderen je helpen

Als je single bent, ligt de verantwoordelijkheid voor het kopen van een huis volledig bij jezelf. Het is daarom helemaal niet raar om hulp in te schakelen. Iemand die je echt vertrouwt en bij bepaalde dingen even met je mee kan kijken of een luisterend oor kan bieden. Zoals een vriend meenemen naar een bezichtiging die veel verstand heeft van de bouwkundige staat van woningen. Twee weten altijd meer dan één, dus doe daar je voordeel mee.

5. Onderzoek de mogelijkheid van een Starterslening

In verschillende gemeenten in Nederland bestaat de mogelijkheid van het aanvragen van een Starterslening. Zo’n lening is speciaal bedoeld voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. Het is een aanvulling op je reguliere hypotheek waardoor je misschien net het verschil kunt overbruggen tussen de prijs van het huis en je maximale hypotheek.

6. Vraag financiële hulp van familie

Een partner hebben is niet de enige manier om ervoor te zorgen dat het inkomen van iemand anders meetelt bij het aanvragen van een hypotheek. Door bijvoorbeeld je ouders of grootouders mee te laten tekenen via een generatiehypotheek, of door het geld voor je nieuwe woning te lenen bij een familielid via een familiehypotheek, is er soms meer mogelijk. Ook kun je eenmalig een belastingvrije schenking krijgen voor de aankoop van een woning of een verbouwing. In 2021 kan dat tot een bedrag €105.302. Een familieband is daarbij niet verplicht.

Wil je een huis kopen maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Gebruik dan ons handige stappenplan!