Actueel Nieuws

Starters overwegen tiny house of kopen met vrienden om woonprobleem op te lossen

Hoewel het vertrouwen in de huizenmarkt onder consumenten het afgelopen kwartaal is gestegen, is het vertrouwen juist lager onder starters. Ruim zestig procent maakt zich zorgen of zij een koopwoning wel kunnen betalen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 30/03/2021
Istock 1181990900Klein

Dat blijkt uit het ING Woonbericht. Door de hoogte van de huizenprijzen, het onvoldoende kunnen sparen en eventuele studieschulden is een passende hypotheek voor veel starters onbereikbaar. Van de 422 ondervraagde starters wilde één derde al in 2020 een woning kopen, maar heeft dit niet kunnen realiseren. 

Een huis met vrienden

Van de ondervraagde starters geeft 26 procent aan alleen een huis te willen kopen en 54 procent wil dit samen met een partner doen. 13 procent kijkt ook naar de mogelijkheid om samen met vrienden of collega's een huis te kunnen kopen.

Bijna de helft van de ondervraagde starters (48 procent) geeft aan een volledige hypotheek nodig te hebben voor het financieren van een huis. De andere helft heeft ook andere middelen, zoals eigen spaargeld (84%), een onderhandse lening (15%), een gift (9%) of een erfenis (9%). 

Tiny house of containerwoning

De helft van de ondervraagde starters wil na een zoektocht van 10 tot 12 maanden hun woonwensen aanpassen. De hoogte van de hypotheek, oppervlakte van het huis, het aantal kamers en de aanwezigheid van een tuin zijn belangrijke wensen die ze liever niet aanpassen. Een eigen oprit of een garage zijn wensen die ze makkelijker laten varen. 47 procent van de ondervraagden die een alternatieve woonruimte overweegt, ziet wel iets in een tiny house. Ook een verbouwde garage of tuinhuisje (40%) of een containerwoning (38%) worden als interessante alternatieven gezien.