Kun je een tiny house financieren met een hypotheek?

Een tiny house is een vrijstaand huisje met een oppervlakte tussen de 15 m2 en 50 m2. Dat tiny houses steeds populairder worden in Nederland heb je misschien wel gemerkt. En dat is misschien niet zo gek: het is een voordelige en duurzame manier van wonen en het biedt veel vrijheid. In de huidige krappe woningmarkt met hoge huizenprijzen wordt een tiny house voor steeds meer mensen een serieuze optie. Maar wat kost zo'n klein huisje nou eigenlijk? En kun je daarvoor een hypotheek krijgen? We vertellen je graag meer.

tiny house financieren met hypotheek

Wat kost een tiny house?

De kosten van een tiny house verschillen natuurlijk per huisje en zijn onder andere afhankelijk van de grootte, de materialen en inrichting en hoeveel je zelf aan de woning bouwt. Een kant en klaar tiny house heb je vaak voor de prijs van ongeveer € 30.000. Daarnaast heb je nog kosten voor de grond van de woning, die je vaak kunt huren of kopen. In ieder geval is een tiny house een stuk voordeliger dan een 'normale' woning.  

Tiny house en hypotheek

Nu het tiny house in opmars is, vragen steeds meer mensen zich af of ze een hypotheek voor een tiny house kunnen krijgen. Helaas zijn er nog niet veel hypotheekverstrekkers die tiny houses financieren. Als ze dat wel doen, zijn er voorwaarden aan verbonden. Zo moet het tiny house 'nagelvast' aan de grond staan (en dus geen mobiele woning zijn), moet je eigenaar van de grond zijn óf erfpacht betalen en is er vaak een minimale koopsom van bijvoorbeeld € 100.000. Een hypotheek krijgen kan dus lastig zijn, maar is wel mogelijk. Laat je hierover vooral adviseren door een hypotheekadviseur.


Andere manieren om een tiny house te financieren

Kun je geen hypotheek krijgen voor je tiny house en heb je onvoldoende spaargeld, dan zijn er gelukkig nog andere manieren om je huisje te financieren. Zo kun je een persoonlijke lening of doorlopend krediet aangaan, of een onderhandse lening afsluiten bij een familielid of vriend. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden van een eigen woning die de belastingdienst stelt, dan is het ook mogelijk om een belastingvrije schenking te gebruiken voor de aanschaf van een tiny house.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk