Actueel Nieuws

Welke verzekeringen komen er kijken bij een koopwoning?

Als je een huis gaat kopen, zijn er een aantal (woon)verzekeringen die verplicht zijn of aanbevolen worden. Om welke verzekeringen gaat het? Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 28-9-2021

Verplichte verzekeringen

Opstalverzekering

Bij het afsluiten van een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade die je woning (niet de inboedel) oploopt bij bijvoorbeeld brand, storm en inbraak. Wanneer je een appartement koopt, is er een grote kans dat de opstalverzekering in de VVE zit. Informeer hiernaar bij de oude eigenaar/makelaar.

Overlijdensrisicoverzekering

De ORV is bij een aantal hypotheekverstrekkers verplicht bij (bepaalde) hypotheken. Deze sluit je af bij het regelen van je hypotheek. Met deze verzekering wordt een vooraf bepaald kapitaal uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde persoon. De hoogte van het kapitaal wordt bepaald op basis van de mate van risico die je moet afdekken van de geldverstrekker. Het geld wat vrijkomt, zorgt dat je partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat zijn de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen. Het kan ook dienen als buffer om inkomensverlies (tijdelijk) op te vangen. Stelt de geldverstrekker niet hem verplicht, dan is deze verzekering een aanrader als je het risico wilt dekken dat bij overlijden je partner achterblijft met een hoge schuld. 

Aanbevolen verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering

De aansprakelijkheidsverzekering was vroeger ook een verplichte verzekering. We raden deze verzekering aan zodat je niet voor hoge kosten komt te staan als er bijvoorbeeld een dakpan van je woning op de auto van de buren terecht komt of als je bijvoorbeeld onverhoopt schade veroorzaakt bij de buren.

Inboedelverzekering

Bij een nieuwe woning horen ook vaak nieuwe meubels. Je woning is beschermd tegen o.a. waterschade, brand, inbraak door de opstalverzekering, maar je spullen in de woning worden niet vergoed zonder een inboedelverzekering. Een ongeluk zit een klein hoekje en alle spullen in je woning zijn vaak meer waard dan je denkt.

Rechtsbijstandverzekering

Denk aan mogelijke geschillen die je kunt krijgen als woningeigenaar, maar ook als koper van duurzame consumentengoederen (denk hierbij aan geschil dat kan ontstaan als je een nieuwe keuken of badkamer aanschaft). Een jurist in de arm nemen, kan vrij prijzig worden, met een verzekering voor juridische geschillen ben je dan beter af.

Woonlastenbescherming bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid

Het kan onverhoopt voorkomen dat je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. De woonlasten kan je dan dekken door middel van een verzekering. Hiermee voorkom je dat je je woning moet verkopen.

Liever alles omtrent de woonverzekeringen in één keer regelen? De Hypotheker heeft een vaste partner en onze adviseurs kunnen de scherpe prijs voor onze klanten garanderen. Vraag bij de adviseur aan tafel dus ook naar de woonverzekeringen. 

Meer over verzekeringen arrow_forward