Actueel Nieuws

Hoogte hypotheek vanaf 2024 afhankelijk van energieverbruik

Vanaf 2024 zal er bij de bepaling van de maximale hypotheek rekening gehouden worden met het het energieverbruik van woningen. Ook zal er anders gekeken worden naar de studieschuld bij het berekenen van de maximale hypotheek. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 10/11/2022
energielabel

Dat is het plan van Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting. Kopers van energiezuinige huizen, of kopers die zelf energiebesparende maatregelen toepassen, kunnen dan een hogere hypotheek krijgen dan kopers van minder duurzame woningen.

Verantwoorde lening

Volgens de Jonge kunnen kopers van huizen met een goed energielabel verantwoord een hogere lening afsluiten, omdat hun maandlasten voor energie een stuk lager zullen liggen. 

Hoe groot het voordeel voor kopers van energiezuinige woningen precies zal zijn is nog niet duidelijk. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën gaan het plan uitwerken in overleg met betrokken partijen uit de sector. 

Studieschuld berekening

Daarnaast maakte de minister bekend dat de berekening van de maximale hypotheek bij een studieschuld anders zal gaan verlopen. Op dit moment wordt er nog gekeken naar de oorspronkelijke studieschuld en wordt er nog geen rekening gehouden met aflossingen die al gedaan zijn. Vanaf 2024 zal er per oud-student gekeken worden naar de actuele situatie. Hierdoor kan er meer worden geleend als er een keer extra is afgelost, waardoor de maandlasten zijn gedaald.