Actueel Nieuws

Huizenprijzen voor het eerst in lange tijd gedaald: keerpunt is bereikt

In het derde kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen met 5,8 procent gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). Het keerpunt van de huizenmarkt lijkt daarmee bereikt.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 06/10/2022
daling krijtbord

De gemiddelde huizenprijs lag in het derde kwartaal op ruim € 425.000, dat is ongeveer € 25.000 minder dan in het tweede kwartaal. De daling van 5,8 procent is de grootste daling op kwartaalbasis die ooit door de NVM is gemeten.

Vergeleken met een jaar geleden liggen de huizenprijzen nog wel iets hoger, namelijk twee procent. Maar ook deze stijging is veel lager dan voorheen: in het tweede kwartaal was er nog sprake van een stijging van 11 procent op jaarbasis.

Laatste daling in 2013

In 2013 daalden de huizenprijzen voor het laatst. Sindsdien zijn de huizenprijzen continue gestegen, waarbij de stijgingen vooral de afgelopen 1,5 jaar extreem waren. 

Wel zien we veel regionale verschillen. Zo daalden de prijzen in de regio's IJmond, Haarlem en Groot-Amsterdam het afgelopen kwartaal met wel 8 à 9 procent, terwijl de huizenprijzen in Zuidoost-Friesland en Zuidoost-Drenthe juist nog stegen. 

Oorzaak dalende huizenprijzen

De omslag van de huizenprijzen kent verschillende oorzaken. Zo is de hypotheekrente de afgelopen maanden flink gestegen, waardoor mensen tienduizenden euro's minder hypotheek kunnen krijgen. Tel daar nog de energiecrisis en de inflatie bij op: potentiële huizenkopers hebben minder te besteden of wachten liever op rustiger vaarwater.

Woningaanbod neemt toe

We zien het woningaanbod dan ook groeien, in het afgelopen kwartaal met 22 procent. Het gemiddelde aantal bezichtigingen per woning is in een jaar tijd gedaald van 10 naar 5 en het aantal biedingen per woning is gedaald van 3,2 naar 2,2.