Actueel Nieuws

Opgelet! Vanaf 1 april gaat de nieuwe private-lease regeling in

Heb je een private-lease auto of wil je er binnenkort een aanschaffen? Dan is het verstandig om de nieuwe wet- en regelgeving na te gaan. Per 1 april 2022 gaat de bestaande regelgeving op de schop en wordt voortaan het volledige leasebedrag meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek. Deze verandering die ervoor kan zorgen dat je tot wel tienduizendeneuro’s minder kan lenen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31/03/2022
Auto sleutels

Aanpassing regelgeving

Als je een private leaseauto hebt betaal je maandelijks een bedrag dat enerzijds bestaat uit servicekosten en anderzijds uit rente en afschrijving. In de oude regeling, die tot 1 april geldig is, wordt alleen de financiële component geregistreerd door het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit komt neer op 65 procent van het totale leasebedrag.  

Maar dankzij de nieuwe regeling, die per 1 april 2022 ingaat, wordt voortaan het volledige leasebedrag meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Een leasecontract kan zo een enorme impact maken op het maximaal te lenen bedrag.

Private lease steeds populairder

Uit cijfers van de vereniging van Nederlandse autoleasemaatschappijen (VNA) blijkt dat het aantal mensen met private lease al jaren stijgt. Zo’n tien tot vijftien procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft ook een private-leaseauto.

Rekenvoorbeeld voor impact op maximaal te lenen hypotheekbedrag

Voor dit voorbeeld gaan we uit van een stel met een modaal jaarinkomen van gezamenlijk 60.000 euro. Dit stel wil een private leasecontract aangaan van 350 euro per maand met een looptijd van 60 maanden. De impact van de nieuwe regeling op het maximale hypotheekbedrag is al volgt:

  • Lening zonder private lease: maximale hypotheek van 290.892 euro (gebaseerd op de leennormen van 2022, met een rente van 1,65%, 10 jaar vast NHG) 
  • Lening met oude regeling: maximale hypotheek van 226.186 euro (-64.706 euro ten opzichte van situatie zonder private lease) 
  • Lening met nieuwe regeling: maximale hypotheek van 191.563 euro (-34.623 euro ten opzichte van oude regeling en maar liefst -99.329 euro ten opzichte van maximale leensom zonder private lease) 

Hypotheekmogelijkheden met private lease

Blijkt jouw private-lease contract een struikelblok bij het kopen van een woning? Onze hypotheekadviseurs denken graag met je mee over een oplossing. Zo kan in sommige gevallen het contract overgenomen worden door familie of vrienden of kan het contract worden afgekocht. Hier is wel voldoende spaargeld voor nodig. Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.  

Maak een afspraak