Actueel Nieuws

Wat doet de woningmarkt in 2023?

Voorspellingen door 7 hypotheekadviseurs

De woningmarkt is in beweging: de stijging van de huizenprijzen stagneert, er komt langzaam meer woningaanbod op de markt en de hypotheekrente is flink gestegen. Wat staat ons te wachten in 2023? Aan wie kunnen we die vraag beter stellen dan aan onze eigen hypotheekadviseurs en eigenaren van lokale vestigingen van De Hypotheker!

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/12/2022
Klein Huisje In Handen

We stelden onze vragen aan deze 7 adviseurs

Wat zijn de verwachtingen over de woningmarkt in 2023?

Alle adviseurs zijn het erover eens dat 2023 een veranderende woningmarkt met zich mee zal brengen. De huizenprijzen zullen dalen en het woningaanbod zal waarschijnlijk toenemen, door een afwachtende houding van kopers. Of dit direct zal resulteren in een aantrekkende markt? Daar zijn verschillende ideeën over. “Ik verwacht dat we na het eerste kwartaal een stijging zien van transacties”, zegt Chris van der Salm. “Mensen moeten eerst zien wat het effect is van het energieplafond en de andere kosten begin van het jaar.” Olav van Eck is het daarmee eens: “Ik verwacht dat de woningmarkt pas zal aantrekken als er rust is op zowel inflatie vlak als op renteniveau.” Sander Slikkers ziet nieuwe mogelijkheden voor starters: “Starters zullen ondanks de gestegen rente meer kansen op de markt gaan krijgen en deze ook gaan grijpen. Doordat starters meer keuze hebben zullen ze wel minder snel toehappen en willen onderhandelen. Hierdoor hoeven ze niet meer of alleen in beperkte gevallen te overbieden.”

Wat doet de hypotheekrente in 2023?

“Juist als de economie wat minder draait, zal de rente omlaag moeten gaan”, zegt Jan de Roos. “Maar de afgelopen jaren hebben wel aangetoond dat dit niet echt te voorspellen is”.

Wat de hypotheekrente volgend jaar zal doen, heeft grotendeels te maken met de inflatie. “Ik verwacht dat als de inflatie afvlakt, ook de rente weer iets zal dalen”, zegt Edgar Hollander. Olav van Eck denkt er hetzelfde over: “Ik denk dat de renteopgang zal stoppen in 2023 en dat we weer te maken gaan krijgen met een lichte terugval.” Paul Rietveld voorspelt iets anders: “Ik verwacht dat de inflatie licht blijft oplopen en dat de geldverstrekkers een behoorlijke marge willen blijven maken. Hierdoor zal de rente ook licht oplopen, zowel op de geldmarkt als op de kapitaalmarkt.”

Wat zijn belangrijke woningmarkt trends in 2023?

Bijna alle hypotheekadviseurs noemen dezelfde trend: verduurzamen. “Met verduurzaming kun je de energierekening omlaag brengen”, zegt Jan de Roos. “Ook betekent een lager energielabel een betere kans op toekomstige verkoop.” Paul Rietveld vult aan: “De voornaamste woontrend zal het verdere verduurzamen van de eigen woning zijn. De energiekosten in toom houden zal prioriteit hebben.”

Tips voor een huis kopen in 2023

Ten slotte hebben we alle adviseurs gevraagd om tips voor mensen die een huis willen kopen in 2023.

  • Henk van de Kolk: “Neem een aankoopmakelaar, onderhandel goed en zet je rente niet te lang vast.”
  • Chris van der Salm: “Voor starters kan volgend jaar een kans zijn, verkopers zijn nu bereid te onderhandelen. Voor doorstromers adviseer ik gewoon rond te blijven kijken naar een volgende stap, je huidige hypotheek kan vaak mee verhuisd worden, je eigen woning daalt of stijgt net zo hard als de nieuwe woning.”
  • Jan de Roos: “Laat je goed informeren. Bekijk veel huizen, ook op verschillende momenten op de dag maar ook eens in het weekeinde. Probeer zo veel mogelijk te verduurzamen zodat het energielabel op zijn minst B, maar liefst A of beter wordt.”
  • Paul Rietveld: “Het wordt een kopersmarkt. Overbieden zal in veel gevallen niet meer nodig zijn. Pak meteen de verduurzaming van de woning mee. Een aankoopmakelaar zal in deze kopersmarkt van toegevoegde waarde zijn.”
  • Edgar Hollander: “Als koper heb je volgend jaar goede kansen door dat je minder hoeft te overbieden. Ook het meeverhuizen van je huidige hypotheek biedt mogelijkheden.”
  • Olav van Eck: “Laat je goed informeren over hypotheekmogelijkheden met en zonder NHG en al dan niet inzake mogelijke vrijstellingen, subsidies en startersregelingen. Neem in overleg met je financieel adviseur een goede aankoopmakelaar in de hand. Die kan je op dit moment veel geld besparen door scherp het biedproces in te gaan.”
  • Sander Slikkers: “Ondanks de gestegen rente (historisch ligt deze nog steeds onder het gemiddelde) kan het een prima markt zijn om juist nu een huis te kopen. Een starter hoeft bijvoorbeeld niet meer of zeer beperkt te overbieden, dit scheelt enorm veel inbreng aan eigen geld. Ook is er meer aanbod, dus meer keuze en tijd. Ook voor doorstomers is met het meeverhuizen van de rente een heleboel mogelijk. Daarnaast is het voor kopers belangrijk om goed op de energieklasse van de woning te letten, dit kan maandelijks een hoop schelen. Verder gaan we naar een kopersmarkt en kan het inschakelen van een aankoopmakelaar zeer interessant zijn. Zo weet je als koper immers zeker dat je een goede aankoopprijs gaat betalen.”