Actueel Nieuws

Aantal afgesloten hypotheken in eerste halfjaar flink lager dan in 2022

In het eerste halfjaar van 2023 zijn een stuk minder hypotheken afgesloten dan in het eerste halfjaar van 2022. Dat meldt het Kadaster. Vooral de gestegen hypotheekrente had een sterk drukkend effect.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 21/09/2023
Stel hand schudden

In de eerste 6 maanden van dit jaar werden er 150.000 hypotheken afgesloten. Een aanzienlijke daling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Toen ging het nog om 250.000 hypotheken. Een daling van ruim 40 procent.

In bovenstaande aantallen zijn ook over- en bijsluitingen opgenomen. Deze daalden nog sterker: ruim 76 procent. Vanwege de sterk gestegen rentes was het minder aantrekkelijk om je huidige hypotheek over te sluiten of op te hogen. Het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning daalde met 16 procent relatief minder hard. Volgens het Kadaster speelde de hogere rente ook hierin een rol, omdat kopers minder konden lenen en de woningmarkt afkoelde na een aantal oververhitte jaren.

Voor het eerst sinds 2020 meer geleend

Het kadaster bekijkt ook hoe de hypotheek zich verhoudt tot de aankoopaarde van de woning. Voor het eerst sinds 2020 nam de gemiddelde loan-to-value (het percentage lening ten opzichte van de koopsom) toe. Oftewel, mensen brachten minder eigen geld in voor de aankoop. Waar men in 2022 nog 85,5 procent van de woning financierde met een hypothecaire lening, was dit in het eerste halfjaar van 2023 86,9 procent. Onder starters licht dit percentage hoger. Zij betalen ruim 92 procent van de koopsom met een hypotheek.