Actueel Nieuws

Huizenprijzen voor het eerst in 5 maanden weer iets gestegen

Voor een Nederlandse koopwoning betaalde je in januari 2023 gemiddeld 447.000 euro. Dat is een stijging van 1,5 procent ten opzichte van de maand ervoor. Na een maandenlange daling zijn de huizenprijzen in januari weer licht gestegen. 

 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 23/02/2023
Rentestijging

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In december 2022 daalden de prijzen nog met ruim 2 procent ten opzichte van november: de sterkste daling in tien jaar tijd. Nu is er voor het eerst sinds juli vorig jaar weer sprake van een stijging ten opzichte van de voorgaande maand. 

Ook een stijging vergeleken met vorig jaar

Ook als je de huizenprijzen van januari vergelijkt met die van een jaar eerder, januari 2022, is er een stijging te zien. Deze stijging van 1,1 procent is echter de kleinste jaarlijkse prijsstijging in negen jaar. De jaar-op-jaar prijsstijging neemt al een tijdje af.

Verwachting huizenprijzen 2023

Het is de verwachting dat de stijging van januari zich de komende maanden niet zal voortzetten. Economen van ABN Amro voorspelden in hun woningmarkt monitor dat de huizenprijzen dit jaar met zo'n zes procent zullen dalen.

Daarnaast kwam makelaarsvereniging NVM met een kwartaalrapport waaruit blijkt dat de huizenprijzen in het vierde kwartaal van 2022 met 3,7 procent gedaald waren ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021.

De NVM loopt met hun cijfers iets voor op het CBS, omdat de NVM kijkt naar het moment dat de koopovereenkomst getekend wordt. Dit is twee à drie maanden vóór de overdracht van het huis: het moment dat het CBS gebruikt voor de cijfers. We kunnen dus verwachten dat die daling in de komende maanden ook door het CBS geregistreerd zal worden.