Actueel Nieuws

Hoe zal de hypotheekrente zich ontwikkelen in 2023?

2022 was een jaar met veel veranderingen voor de hypotheekrente. Na jaren van lage rentes, is de hypotheekrente in 2022 flink gestegen. Maar wat gaat er gebeuren met de hypotheekrente in 2023? We vroegen het aan Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker en aan drie rente-experts bij ABN Amro, ING en Obvion.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 09/01/2023
J8a1603 Contentlaag Rente Warm
Rachelle Rijk
Arrow

Rachelle Rijk - CFO bij Obvion Hypotheken

Centrale banken proberen wereldwijd de hoge inflatie in te dammen door middel van renteverhogingen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de rente in 2022 zeven keer verhoogd. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde de beleidsrente in 2022 viermaal. Hoewel de inflatie in de eurozone in december lager uitviel dan verwacht (9,2%), is deze nog steeds veel te hoog. Zolang de inflatie zich boven het streefniveau van 2% bevindt, zullen renteverlagingen niet tot de opties behoren. Of de rentes in 2023 nog veel verder verhoogd zullen worden, hangt dan ook af van de ontwikkeling van de inflatie. Wij verwachten dat de kortere hypotheekrente zal stijgen en dat de langere hypotheekrente gelijk zal blijven of licht zal stijgen.

Bokeloh Philip
Arrow

Philip Bokeloh - Econoom bij ABN Amro

De lange hypotheekrente volgt doorgaans de rente op staatsleningen.  Wij verwachten dat de rente op staatsleningen geleidelijk zal dalen richting 1,75% eind 2023 vanwege een krimp in de Europese economie. De hypotheekrente kan dan dus ook mee dalen, maar de daling wordt mogelijk wel beperkt door de gestegen risico-opslag op hypotheken. In economisch onzekere tijden zoals deze neemt de risicobereidheid van beleggers af, zodat hypotheekverstrekkers een hogere risico-opslag moeten betalen als zij geld willen aantrekken voor hypotheken. Hypotheekverstrekkers zullen de hogere kosten in hun hypotheektarieven proberen door te berekenen, voor zover de concurrentie om het schaarse aantal klanten dat toelaat. Al met al verwachten wij wel een daling op zowel de korte als de lange hypotheekrentetarieven. 

Philip Bokeloh heeft ons jarenlang voorzien van zijn visie op de hypotheekrente. Hier zijn we hem erg dankbaar voor. Vanaf september 2023 deelt Bram Vendel namens ABN AMRO maandelijks zijn verwachtingen voor de hypotheekrente.

Foto Mirjam Bani
Arrow

Mirjam Bani - Econoom Huizenmarkt bij ING

Hoewel de inflatie in november voor het eerst in 2022 daalde, is deze nog steeds zeer hoog te noemen. De Europese Centrale Bank is dan ook van plan om de beleidsrente volgend jaar verder te verhogen om de inflatie weer richting de doelstelling van 2% te krijgen. Door deze ontwikkeling verwachten wij dat de korte variabele hypotheekrentes de komende tijd verder oplopen. De recent verslechterde groeivooruitzichten voor de economie remmen de stijging van de kapitaalmarktrentes echter af. De kans dat de lange hypotheekrentes stabiliseren is hierdoor toegenomen.

 

20221010 De Hypotheker Portretfotografie Menno Luiten
Arrow

Menno Luiten - Commercieel Directeur bij De Hypotheker

Om de ontwikkeling van de hypotheekrente te voorspellen heb je eigenlijk een glazen bol nodig. Je kan alleen wat zeggen aan de hand van de informatie die je nu hebt. Wel zie je dat er wat meer lucht en ruimte komt omdat de langetermijnrente op de kapitaalmarkt nu wat daalt. Als de prijs van ruwe olie daalt, merk je dat altijd iets later bij de benzinepomp. Dat is ook met de kapitaalrente: de hypotheekrente zal daardoor op termijn dalen. Maar of dat echt zo gebeurt, is aan de hypotheekverstrekkers. Het is afwachten of ze de marge laten vieren en een lagere rente bieden om een concurrentievoorsprong te pakken.