Actueel Nieuws

‘Klimaatverandering kan huizenprijzen fors drukken’

Veel Nederlandse huizen lopen het gevaar minder waard te worden door de gevolgen van klimaatverandering. Bijvoorbeeld door schade door overstromingen en droogte. Dat zegt Calcasa, verzamelaar van huizendata.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 21/11/2023
Overstroming Nederland

Calcasa bekeek hoeveel woningen in Nederland liggen in een gebied met een risico op overstromingen, natuurbranden en aardbevingen. Ook werd de kans op rotte funderingen door droogte onder de loep genomen.

Door aan deze mogelijke schades een prijskaartje te hangen, kon Calcasa inschatten wat de totale schadenpost zou zijn. Die liegt er niet om. Het repareren van een rotte fundering kost volgens het databureau bijvoorbeeld al snel € 54.000. De schatting van de totale kosten komt volgens Calcasa uit op € 325 miljard, ongeveer 10 procent van de huidige totale waarde van alle woningen in Nederland.

Overstroming vormt grootste gevaar

Vooral de kans op overstromingen is door klimaatverandering fors toegenomen. Calcasa denk dat 3,7 miljoen huizen in Nederland kans lopen op schade door een stijgende zeespiegel, zware regenval of rivieren die buiten hun oevers treden. Het gaat vooral om huizen in lagere delen van Nederland en op de Waddeneilanden.