Actueel Nieuws

Particuliere huur groeide door strengere leennormen

Door de strengere leennormen kunnen veel huurders geen koopwoning krijgen, meldt het Centraal Planbureau (CPB). Mede hierdoor heeft de particuliere verhuur de afgelopen jaren een vlucht genomen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 26/09/2023
Stel Op De Bank

Het CPB bekeek de gevolgen van de aangescherpte leennormen in de jaren 2013 tot 2019. In die periode werden de regels voor de maximale hypotheek aangescherpt. Zowel ten opzichte van de woningwaarde (loan-to-value) en inkomen (loan-to-income). Mensen kunnen hierdoor minder lenen. De regels werden destijds aangescherpt om mensen te beschermen voor hoge hypotheeklasten die ze in de toekomst mogelijk niet meer zouden kunnen betalen.

Omdat minder mensen zich op de huizenmarkt konden begeven, werd het voor investeerders makkelijker om woningen te kopen voor particuliere verhuur. Tussen 2013 en 2019 nam het aantal huurwoningen in de vrije sector ten opzichte van het aantal koopwoningen met 70 procent toe. Een vijfde hiervan is volgens het CPB te verklaren door de strengere hypotheeknormen.

Kwart huurders kan geen vergelijkbare woning kopen

De aangescherpte regels zorgen ervoor dat veel huurders gevangen zitten in hun huurwoning. Soms met hogere huurlasten dan de hypotheeklasten voor een vergelijkbare woning. Een vergelijkbare woning kopen is voor bijna een kwart van de huurders alleen onbereikbaar. Voor huishoudens in de vrije sector met een modaal inkomen is dit percentage zelfs ruim 50 procent. Zij moeten daardoor noodgedwongen blijven huren en kunnen niet profiteren van de fiscale voordelen van woningbezit.

Soepelere normen niet de oplossing

Volgens het CPB is het versoepelen van de leennormen niet voor iedereen de beste oplossing. Weliswaar zal dit de dorstroming van huur- naar koopwoningen bevorderen, maar het zal de huizenprijzen ook verder opdrijven. Koopstarters zijn daarom niet direct beter af.

Maatregelen om investeren minder interessant te maken, zoals de zelfbewoonverplichting, kunnen een positief effect hebben voor starters. Aan de andere kant kan een kleiner aanbod aan huurwoningen ook mensen die liever huren richting de koopmarkt duwen, waarschuwen de onderzoekers.