Actueel Nieuws

Stijging huizenprijzen onderweg

Na een tijd van dalende prijzen op de woningmarkt, leek het af te koelen op de markt. Maar nu zien we weer de beweging omhoog. Overbieden komt weer vaker voor en de verwachting is dat de huizenprijzen volgend jaar weer gaan stijgen. Dat blijkt uit de RTL Z Huizenindex. Hogere lonen en het woningtekort zijn belangrijke factoren voor de verwachte stijging van de huizenprijzen, licht hoogleraar Peter Boelhouwer toe in RTL Z. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 23/08/2023
Geld opstapelen

Lonen en vertrouwen omhoog

Veel cao’s hebben loonstijgingen afgesproken. Wanneer je meer gaat verdienen, kun je een hoger bedrag lenen. Het hogere loon compenseert bovendien het negatieve effect van de gestegen hypotheekrente. Daarnaast is de hypotheekrente nu alweer enige tijd stabiel. Ook het vertrouwen van de consument in de markt gaat omhoog wanneer de huizenprijzen stijgen, waardoor mensen eerder geneigd zijn om een woning te kopen. 

Woningtekort

De woningmarkt was niet eerder zo krap als nu. Het tekort aan woningen ligt op 390.000. Deze schaarste brengt een enorme druk met zich mee. Starters willen hun eerste huis kopen en de bevolking groeit veel harder dan eerdere voorspellingen van het CBS.  Er worden weinig nieuwbouwwoningen verkocht en het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwe woningen neemt af. Allemaal factoren waardoor druk op de markt toeneemt.  


Benieuwd wat deze veranderingen voor jou betekenen? Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.