Actueel Nieuws

Stijging huizenprijzen zet door

De huizenprijzen lagen in september iets hoger dan een maand eerder, blijkt uit cijfers van het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee zet de voorzichtige stijging van de afgelopen maanden verder door. Ten opzichte van een jaar geleden liggen de woningprijzen nog wel een stuk lager.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 23/10/2023
Verkocht Onder Voorbehoud

Huizenkopers betaalden in september gemiddeld genomen 0,6 procent meer dan een maand eerder. Een kleine stijging die past in het beeld van de afgelopen maanden. Na ruim een jaar van dalende prijzen, is er sinds mei weer een kleine opwaartse trend zichtbaar.

Het zal voorlopig nog wel even duren voordat de huizenprijzen weer op het hoogtepunt van 2022 liggen. Ten opzichte van september 2022 lagen de prijzen een jaar later nog 3,5 procent lager. Toch laat ook dit jaar-over-jaar percentage een stijging zien.

Veel minder transacties

Dat huizen minder duur zijn dan een jaar geleden laat zich nog niet zien in de verkoopcijfers. In september werden er 16.089 woningen verkocht, bijna 9 procent minder dan in september 2022. Tot nu toe zijn er in 2023 131.885 huizen verkocht. Dit is 7 procent minder dan in de eerste 9 maanden van vorig jaar.

Kwartaalcijfers laten zelfde beeld zien

Gekeken naar de cijfers van het afgelopen kwartaal is hetzelfde beeld zichtbaar. In alle provincies lagen de huizenprijzen in het 3e kwartaal lager dan in dezelfde periode in 2022. Gemiddeld genomen 4,6 procent lager. In de provincie Utrecht was het verschil met 6,9 procent het grootst.

Maar vergeleken met het 2e kwartaal was er in de maanden juli tot en met september wel een stijging zichtbaar. In het 3e kwartaal lagen de woningprijzen 1,2 procent hoger. Dit is de eerste kwartaalstijging na 3 kwartalen van daling.