Actueel Nieuws

Toenemend aantal starters sluit hypotheek af

De kansen voor starters op de woningmarkt zijn verbeterd. Dit is terug te zien in het aantal afgesloten hypotheken. Zo steeg het aantal afgesloten hypotheken in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar van 18.000 naar 20.000. Dit blijkt uit de Hypotheekupdate over het tweede kwartaal van consultancybureau IG&H. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 25/08/2023
Hypotheker9614

Herstel hypotheekmarkt

Het tweede kwartaal van 2022 was de piek van de hypotheekomzet zichtbaar. Hierna volgde de daling, maar sinds het tweede kwartaal van dit jaar is deze doorbroken. De hypotheekomzet steeg met 5,6 procent van 23,6 miljard euro in het eerste kwartaal naar 25 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar. De hypotheekomzet van starters steeg het meest ten opzichte van het eerste kwartaal: met 13,1 procent van 6,3 naar 7,1 miljard euro. 

Toch zijn er in het tweede kwartaal van dit jaar 42,8 procent minder hypotheken afgesloten dan in hetzelfde kwartaal in 2022. Dit is te verklaren met een sterkte daling van het aantal over- en bijsluithypotheken. Vanwege de hogere rente is het nu niet aantrekkelijk om over of bij te sluiten. 

Energielabels

Uit de Hypotheekupdate Q2 blijkt ook dat het totaal aantal registraties van energielabels in het tweede kwartaal van 2023 is toegenomen met 3,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Het is verplicht om een energielabel aan te vragen bij nieuwbouw en bij de verkoop van een huis. Labels A, B en C zijn goed voor 80% van het totaal aantal registraties. Sinds 2021 is er een positieve trend te zien van woningen met zuinige energielabels (A/B/C). Deze trend zet door in het tweede kwartaal van 2023.