Actueel Nieuws

2023 het jaar van dalende huizenprijzen

In 2023 betaalden we gemiddeld ruim € 416.000 voor een bestaande koopwoning in Nederland. Een vrij fors bedrag, maar toch is dit lager dan in 2022. Toen lag de gemiddelde prijs voor een woning meer dan € 12.000 hoger. Dit laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster zien. Het is voor het eerst in 10 jaar dat de huizenprijzen lager uitvielen dan het jaar ervoor. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 18/02/2024
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Van Bloemendaal tot Pekela

In 2023 betaalden huizenzoekers het meest voor een woning in Bloemendaal, namelijk een gemiddeld bedrag van € 1,1 miljoen. Bestaande woningen in Blaricum en Laren werden gemiddeld ook voor meer dan € 1 miljoen verkocht. Huizenkopers in het Groningse Pekela waren het goedkoopst uit. Zij betaalden in 2023 gemiddeld € 215.800. Pekela was samen met Heerlen en Kerkrade de enige 3 gemeenten waar de gemiddelde verkoopprijs onder de € 250.000 lag. In het afgelopen jaar gingen de woningprijzen in alle grote steden omlaag. Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht hadden te maken met lagere prijzen van te koop staande woningen. 

Noord-Holland, prijzige provincie

In Noord-Holland zijn de meeste dure gemeenten te vinden. Van de 10 duurste gemeenten zijn er 8 in deze provincie te vinden. De 10 goedkoopste plaatsen zijn vooral te vinden in Groningen (5) en in Limburg (4). 
Niet overal daalden de huizenprijzen hard.  In Zoeterwoude steeg de gemiddelde transactieprijs zelfs maar liefst ruim 24 procent.  Het CBS baseert zijn cijfers op het gemiddelde van de transacties van alle verkochte bestaande koopwoningen in een jaar tijd. 

Heb jij je droomwoning gespot? Of jouw nieuwe huis in een dure of goedkope gemeente staat, we zitten altijd bij je in de buurt. Bekijk onze vestigingen door het hele land.