Actueel Nieuws

Kwartaalcijfers eind 2023: minder te koop, maar aantal verkopen neemt toe

Elk kwartaal deelt de NVM, de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs,  marktinformatie over de koopwoningmarkt. In dit bericht blikken we terug op het laatste kwartaal van 2023. Deze informatie geeft je inzicht in de transactie- en aanbodcijfers, zodat je een beeld krijgt van de woningmarkt. 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 07/03/2024
Persbericht Woningmarkt

Toename van aantal verkopen

In het laatste kwartaal van 2023 zijn er meer koopwoningen verkocht: 12 procent  meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname van het aantal te koop staande woningen kan hierbij een rol spelen.  In het afgelopen kwartaal stonden er 25.232 woningen te koop. Dit zijn 26 procent minder huizen dan een jaar eerder. Dat de schaarste op de woningmarkt er nog steeds is, laat de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning zien. Die lag eind 2023 op € 434.000: 5,3 procent hoger dan het jaar ervoor. 

 

Keuze is niet reuze

Met een afnemend aantal woningen dat te koop staat, is ook de krapte-indicator afgenomen. Deze indicator staat voor het aantal keuzemogelijkheden die een koper op de woningmarkt heeft. Waar de consument in het derde kwartaal van 2023 nog keuze uit 2,6 woning had, was dit in het laatste kwartaal 2,1. 

 

Wees goed voorbereid

Of je nu start of doorstroomt op de woningmarkt: een goede voorbereiding loont. De Hypotheker vestiging bij jou in de buurt kan je hierbij helpen. Zo kun je zodra je jouw droomwoning tegenkomt, direct een goed bod op tafel leggen. Maak een afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

 

Afspraak maken