Explosieve stijging gasprijs zet huizenbezitters aan tot verduurzaming woning

Hypotheekaanvragen voor verbouwen en verduurzaming woning stijgen met bijna 60 procent in één jaar. De explosieve stijging van de gasprijzen heeft ertoe geleid dat veel huizenbezitters er voor kiezen hun woning te verduurzamen. Zo is het aantal hypotheken dat wordt afgesloten om de woning te verbouwen en/of energiezuiniger te maken in oktober - toen de gasprijs opliep naar bijna het achtvoudige ten opzichte van een jaar eerder - met maar liefst 59 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Maar óók op kortere termijn is sprake van een flinke stijging. Zo steeg het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering in oktober 2021 flink (+29 procent) in vergelijking met september 2021, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

20221010 De Hypotheker Portretfotografie Menno Luiten Menno Luiten | Commercieel Directeur Menno Luiten is sinds 2019 Commercieel Directeur bij De Hypotheker. Samen met directievoorzitter Sanne de Laat en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was hij al Commercieel Directeur bij hypotheekverstrekkers Jungo en MUNT Hypotheken.
Leestijd: 5 min
Laatste update 24/11/2021

De gasprijs is in de afgelopen maanden wereldwijd fors gestegen. Rusland heeft besloten om minder gas te leveren aan Europa, waardoor het aanbod onder druk staat. Tegelijkertijd is de vraag naar gas wel toegenomen, doordat de economie zich veel sneller herstelt dan verwacht. Hierdoor zijn de gasvoorraden geslonken. De verwachting is dat de krapte op de gasmarkt in de komende maanden zal aanhouden en de gasprijzen voorlopig hoog blijven. Dat heeft grote gevolgen voor de energierekening van huishoudens; vrijwel iedereen gaat volgend jaar uiteindelijk meer betalen. Om hun energieverbruik zoveel mogelijk te verlagen, kiezen steeds meer huizenbezitters ervoor om hun woning te verduurzamen.

Aantal hypotheken voor verduurzaming sterk in de lift

Al sinds de zomer - toen de stijging van de gasprijzen is ingezet - zit het aantal afgesloten hypotheken voor woningverbetering in de lift. Zo was in juni sprake van een stijging van maar liefst 49 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Deze toename zette zich ook in de maanden hierna door. Zo lieten ook juli (+55 procent), augustus (+42 procent) en september (+49 procent) een flinke stijging zien. In oktober - toen de gasprijzen door het dak schoten - is een piek bereikt. Het aantal hypotheken dat werd aangevraagd voor het verbouwen en verduurzamen van de woning steeg met bijna 60 procent in vergelijking met oktober 2020. Tegelijkertijd was in het afgelopen jaar sprake van een flinke daling van het aantal hypotheken dat is afgesloten voor de aankoop van een woning. In de eerste drie kwartalen van 2021 is juist sprake van een significante daling (-26 procent) in vergelijking met dezelfde periode in 2020 en 2019 (-8 procent).

Alles wijst er volgens De Hypotheker steeds meer op dat woningbezitters er – onder invloed van het schaarse woningaanbod en de hoge huizenprijzen - niet langer voor kiezen te verhuizen, maar liever een hypotheek afsluiten om hun huis te verduurzamen en de energiekosten te drukken. Zo zijn een lage(re) rente en eventuele overwaarde op de woning steeds vaker aanleiding om de hypotheek (deels) te gebruiken voor een verbouwing en/of energiebesparende voorzieningen, zoals de plaatsing van zonnepanelen, HR(++)glas, vloer, dak- en spouwmuurisolatie en het installeren van een warmtepomp of zonneboiler. Uit de cijfers van De Hypotheker blijkt vooral dat veel 55-plussers hiervoor kiezen. In deze leeftijdscategorie was in oktober sprake van een explosieve stijging (+90 procent) in vergelijking met een jaar geleden. In andere leeftijdsgroepen was de stijging weliswaar minder groot, maar nog steeds fors, zoals bij huizenbezitters van 35 tot 45 jaar (+85 procent), 45 tot 55 jaar (+68 procent) en 25 tot 35 jaar (+60 procent).

“In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minstens 49 procent minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Eén van de maatregelen om deze doelstelling te realiseren, is dat de belasting op gas vanaf volgend jaar omhoog zal gaan. Dit hogere gastarief moet huishoudens vanaf 1 januari 2022 stimuleren minder gas te verbruiken en duurzame maatregelen te nemen”, zegt Menno Luiten, Commercieel Directeur van De Hypotheker. “Al een tijd zien we dat de hypotheekaanvragen voor woningverbetering, waaronder verduurzaming, sterk stijgen. Nu de energieprijzen zo fors zijn gestegen, maken steeds meer huizenbezitters de stap naar het verduurzamen van hun woning. Dat is onder meer mogelijk door energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Ook kunnen huizenkopers die willen verduurzamen tot 106 procent van de waarde van de woning lenen. Verder geven sommige geldverstrekkers rentekortingen als de woning een beter energielabel krijgt. Zeker met het oog op de aanhoudende stijging van de energieprijzen is het dan ook raadzaam de woning waar mogelijk te verduurzamen.”

Met de duurzaamheidsscan van De Hypotheker weet je in enkele minuten hoeveel je kunt besparen met verschillende energiebesparende voorzieningen.