Jonge huizenkopers veruit het meest actief op huizenmarkt

Jonge huizenkopers zijn van alle leeftijdsgroepen veruit het meest actief op de huizenmarkt. Zo bedraagt het aandeel jonge huizenkopers tot 35 jaar in het totale aantal aanvragen voor de aankoop van een nieuwe woning nu maar liefst 54 procent. Tegelijkertijd is het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop onder jonge huizenkopers in november met ruim een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Ook de stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag in deze leeftijdsgroep zet onverminderd door. Dit bedrag steeg in november met 8,7 procent ten opzichte november vorig jaar. Deze stijging was in de afgelopen anderhalf jaar niet eerder zo groot, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

 

Mark De Rijke Mark de Rijke | Commercieel Directeur Mark de Rijke is sinds 2023 Commercieel Directeur bij De Hypotheker. Samen met directievoorzitter Sanne de Laat en directeur Business Development Jasper Cuijten is hij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van De Hypotheker formule. Voor zijn aanstelling was hij Algemeen Directeur bij Ingage.
Leestijd: 5 min
Laatste update 14-12-2023

Jonge huizenkopers zijn al geruime tijd buitengewoon actief op de huizenmarkt. In vergelijking met een jaar geleden hebben zij een veel ruimere keuze, vooral doordat het woningaanbod in het lagere en middensegment aanzienlijk is gegroeid. Zo ruimen steeds meer (particuliere) beleggers het veld door de verhoging van de overdrachtsbelasting en doordat in veel gemeenten een zelfbewoningsplicht geldt. Daarnaast is demissionair minister De Jonge van plan de huren deels te reguleren, waardoor veel huurwoningen - vooral in het starterssegment - verkocht worden. Ook neemt de leencapaciteit onder jonge huizenkopers toe als gevolg van loonstijgingen, waarbij de hypotheekrente stabiel blijft. Zo is het gemiddelde hypotheekbedrag dat jonge huizenkopers aanvragen voor de aankoop van een woning al voor de vijfde achtereenvolgende maand gestegen en bedraagt dit nu 315.110 euro.

Gunstige vooruitzichten voor jonge huizenkopers 2024

Ook volgend jaar zijn de vooruitzichten voor jonge huizenkopers relatief gunstig. Zo gaat de grens van de Nationale Hypotheek Garantie omhoog naar 435.000 euro, een prijsklasse waarbinnen vooral starters zich oriënteren. Ook de vrijstelling van de overdrachtsbelasting gaat omhoog - van 440.000 naar 510.00 euro - en daarnaast kijken geldverstrekkers anders naar de studieschuld. Terwijl zij nu nog veelal uitgaan van het oorspronkelijke schuldbedrag - ook als de lening deels is afgelost - geldt in 2024 de openstaande lening als uitgangspunt, waardoor het aflossen van de studielening extra loont, doordat jonge huizenkopers hiervan direct voordeel hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

 

"We zien dat starters steeds actiever worden op de huizenmarkt en dat is een positieve ontwikkeling. Zo zien we dat het aantal hypotheekaanvragen al enige tijd toeneemt onder jonge huizenkopers."
Mark de Rijke, Commercieel Directeur van De Hypotheker
Mark De Rijke

“We zien dat starters steeds actiever worden op de huizenmarkt en dat is een positieve ontwikkeling. Zo zien we dat het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning al enige tijd toeneemt onder jonge huizenkopers. Daarnaast hebben loonstijgingen een positief effect op hun leencapaciteit”, vertelt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Deze ontwikkeling wordt ook weerspiegeld in het gemiddelde hypotheekbedrag van jonge huizenkopers. Dat stijgt al vijf maanden op rij, met de grootste stijging in november. Afgelopen maand was sprake van een toename van maar liefst 8,7 procent. We verwachten dat het gemiddelde hypotheekbedrag ook de komende maanden blijft stijgen. Ondanks deze cijfers zijn er nog voldoende uitdagingen voor deze leeftijdscategorie. Zo is weer sprake van een groeiende concurrentie op de woningmarkt en zijn de huizenprijzen sinds een aantal maanden licht aan het stijgen. Vooral voor alleenstaande starters is het dus nog steeds lastig op deze krappe woningmarkt.”