Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat is een WW-uitkering

De WW-uitkering is bedoeld voor werknemers in loondienst die werkloos worden. Wil je voor deze uitkering in aanmerking komen, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Recht op WW?
Voor een WW-uitkering moet je van de afgelopen 36 weken er minstens 26 hebben gewerkt: de zogenaamde '26 uit 36 weken-eis'. Bovendien moet je in vier van de afgelopen vijf jaar over minstens 52 dagen per jaar salaris hebben gekregen: de zogenaamde '4 uit 5 jaren-eis'.

Specialistenwerk
Ook mag het niet aan jou liggen dat je bent ontslagen. Je krijgt namelijk geen WW-uitkering als je gedrag aanleiding is voor ontslag op staande voet. Naast deze voorwaarden, zijn er nog talloze uitzonderingen, aanvullingen en beperkingen. Daarom is het verstandig om je tijdens een ontslagprocedure bij te laten staan door een specialist op het gebied van arbeidsrecht.


Maximale WW-uitkering

Voldoe je aan de eisen '26 uit 36 weken' en '4 uit 5 jaren', dan heb je recht op een loongerelateerde uitkering. Deze bedraagt de eerste twee maanden 75 procent van je laatste salaris. Daarna 70 procent, tot maximaal 70 procent van 51.978,- euro (per januari 2015). Je krijgt deze loongrelateerde uitkering hooguit drie jaar en twee maanden, afhankelijk van je arbeidsverleden. Ben je na afloop van deze periode nog steeds werkloos, dan kom je mogelijk rechtstreeks in de bijstand terecht. De bijstand wordt gekort als je eigen vermogen hebt of als je partner inkomsten heeft.


Kortdurende WW-uitkering

Voldoe je wel aan de '26 uit 36 weken-eis', maar niet aan de '4 uit 5 jaren-eis', dan heb je recht op een kortdurende WW-uitkering. Deze uitkering duurt maximaal drie maanden. De eerste twee maanden krijg je 75 procent van je laatstverdiende loon, de derde maand 70 procent. Ook hier geldt 51.978,- euro (per januari 2015) als maximaal loon.

Aanpassing WW
De overheid past de WW-wetgeving vanaf 2015 aan. De veranderingen in hoofdlijnen:

  • De duur van de WW-uitkering wordt vanaf 2016 ingekort van maximaal 38 maanden naar 24 maanden.
  • Werkgevers en werknemers kunnen voor een uitkering na deze 24 maanden zelf aanvullende afspraken maken.
  • De opbouw van de WW-uitkering en van de WW-rechten wordt aangepast.
  • Vanaf juli 2015 moet na een half jaar WW-uitkering sneller een baan geaccepteerd worden om de WW-uitkering te blijven ontvangen.