Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat wordt bedoeld met herbouwwaarde?

Herbouwwaarde is het (getaxeerde) bedrag dat benodigd is om een woning, die bijvoorbeeld is afgebrand, te herbouwen. Deze waarde is nodig voor een opstalverzekering en kan worden opgenomen in een taxatierapport.

Onder herbouwwaarde worden alle kosten verstaan die nodig zijn om de verzekerde woning weer in dezelfde staat te herbouwen, met dezelfde bestemming op dezelfde locatie.

De herbouwwaarde wordt door een taxateur bepaald en staat meestal in het taxatierapport dat voor de financiering van een woning is gemaakt. Op basis van onder andere de herbouwwaarde wordt de premie voor de opstalverzekering van het huis vastgesteld.

Om de herbouwwaarde van je woning vast te stellen is de eenvoudigste manier om een herbouwwaardemeter te gebruiken. Een herbouwwaardemeter is een middel om de hoogte van de verzekerde som van de woning vast te stellen. Dit is een formulier waarop je de kenmerken van je woning invult. Op basis van een aantal criteria, zoals de WOZ-waarde, inhoud van de woning in m3, aard van de dakbedekking, wordt de verzekerde som bepaald. Veel verzekeraars “ belonen” verzekeringsnemers wanneer je dit formulier invult met de kenmerken van je woning. De “beloning” is een garantie tegen onderverzekeren. 

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak